Srijeda, 4. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

ujedinjeni narodi

Teheran se koristi smrtnom kaznom za zastrašivanje naroda

Autor: Hina

10.01.2023. 13:55
Teheran se koristi smrtnom kaznom za zastrašivanje naroda

Foto: PixabayTeheran se koristi smrtnom kaznom prema prosvjednicima kako bi zastrašio iranski narod i ušutkao prosvjede, što graniči s “državnim ubojstvom”, upozorio je u utorak UN-ov Visoki povjerenik za ljudska prava Volker Tuerk.


“Korištenje kaznenog postupka kao oružja za kažnjavanje onih koji se koriste svojim temeljnim pravima, poput sudionika i organizatora prosvjeda, graniči s državnim ubojstvom”, uputio je kritiku Volker Tuerk u priopćenju.


Ta su smaknuća “samovoljno lišavanje života”, istaknula je Ravina Shamdasani, glasnogovornica Visokog povjerenstva koje se u načelu protivi smrtnoj kazni, na tiskovnoj konferenciji u Ženevi.
Teheran je već pogubio četiri osobe pod optužbom da su sudjelovale u prosvjedima koji već četiri mjeseca potresaju zemlju, nakon smrti mlade žene koju je moralna policija optužila da se nepravilno pokriva.


Ovih dana trebaju biti smaknuti Mohammad Boroughani (19) i Mohammad Ghobadlou (22), pošto je već 17 ljudi osuđeno na smrt, ističe Visoko povjerenstvo u priopćenju.


“U interesu iranske vlade i njezina naroda bilo bi da sasluša njihove pritužbe i pristupi provedbi pravosudne i političke reforme kako bi se zajamčilo poštovanje različitih mišljenja, pravo na slobodu govora i okupljanja te puno poštovanje i zaštita ženskih prava na svim područjima života”, ističe još Visoki povjerenik.


“Još jednom upućujem poziv iranskoj vladi da poštuje život i glas svog naroda, da odmah uvede moratorij na izvršenje smrtne kazne i prekine s pogubljenjima”, dodao je Tuerk.


“Iran mora donijeti iskrene mjere kako bi počeo potrebne reforme koje zahtijeva njegov narod radi poštovanja i zaštite ljudskih prava”, istaknuo je.


Po pisanju tamošnje agencije, iranska pravosudna vlast želi ponovno primjenjivati zakon koji predviđa stroge kazne, poput izgona iz zemlje, za žene koje ne pokrivaju glavu.