Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

piletić o posvojenjima

“Tamošnje vlasti smatraju da djeca nisu hrvatski građani iako imaju naše papire”

Autor: Hina

17.01.2023. 18:04
“Tamošnje vlasti smatraju da djeca nisu hrvatski građani iako imaju naše papire”

Foto: Davor Kovačević/NLMinistar rada i socijalne skrbi Marin Piletić najavio je izmjene Zakona o međunarodnom privatnom pravu, nakon što je slučaj četiri hrvatska para koja su u Zambiji osumnjičena za navodni pokušaj trgovanja djecom otkrio brojne nedostatke u slučajevima međunarodnih posvojenja.


“Tamo je definirano priznavanje stranih sudskih odluka, i sukladno preporuci Vrhovnog suda, bit će zakonski okvir, da sve bude transparentno i provedivo pred hrvatskim sudovima”, rekao je Piletić u utorak u izjavi novinarima.


Istaknuo je da će se u zakonske izmjene predstaviti na javnoj raspravi, dodavši da će ići po redovitoj proceduri. Četiri hrvatska para prošli četvrtak puštena su da se brane sa slobode u Zambiji, čiji sudovi ih optužuju za trgovanje ljudima u pokušaju i krivotvorenje dokumenata o posvojenju četvero djece iz DR Konga.
Parovi su početkom prosinca uhićeni u zračnoj luci u Ndoli, a prvi put pred sudom pojavili su se 10. siječnja. Njihovo četvero posvojene djece, koja sad imaju hrvatsko državljanstvo, oduzeta su im do završetka procesa. Piletić je rekao da je su posvojena djeca trenutno smještena u zambijskoj ustanovi za smještaj maloljetnika bez odgovarajuće roditeljske skrbi.


“Zambijske vlasti smatraju da oni nisu hrvatski državljani, bez obzira što imaju sve hrvatske papire”, rekao je Piletić.


Ovaj slučaj otkrio je proceduralne i druge manjkavosti u sustavu socijalne skrbi koji je nadležan za posvajanje djece iz inozemnih država, a neusklađenosti su uočene i u radu sudova, zbog čega je predsjednik Vrhovnog suda izdao posebne preporuke.