Srijeda, 4. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

ekstremna desnica

Talijanski vladajući: Zbog fojbi žele oduzeti odličje Josipu Brozu Titu

Autor: Hina

15.02.2023. 16:47
Talijanski vladajući: Zbog fojbi žele oduzeti odličje Josipu Brozu Titu

Foto: ReutersParlamentarni klub talijanske vladajuće ekstremno desničarske stranke Talijanska braća (Fratelli d’Italia) formaliziralo je zahtjev za oduzimanjem odličje Viteza velikog križa (Cavaliere di Gran Croce), najviše počasti Republike Italije, maršalu Josipu Brozu Titu, nekadašnjem predsjedniku Jugoslavije jer ga smatra odgovornim za tragediju fojbi i egzodus stanovnika Istre i Dalmacije, javlja Il Corriere della Sera. Međutim, zahtjev je još daleko od realizacije jer je preduvjet za to izmjena zakona – koji sprječava oduzimanje titule pokojniku.


Krivnje i odgovornosti maršala Tita za zločine koje su pretrpjeli Talijani koji su živjeli na područjima koje su krajem rata okupirali jugoslavenski komunisti predmet su višedesetljetne povijesne rasprave”, piše Il Corriere della Sera. I danas predstavljaju otvorenu ranu unatoč činjenici da ta tema više nije tabu i unatoč zbližavanju Italije i Slovenije uime svih žrtava rata koje je prvo promovirao Giorgio Napolitano, a zatim Sergio Mattarella.


Italy's Prime Minister Giorgia Meloni speaks to the media as she attends the European leaders summit in Brussels, Belgium February 9, 2023. REUTERS/Yves HermanGiorgia Meloni / Reuters

 


To pitanje aktualizirano je inicijativom zastupnika stranke premijerke Giorgie Meloni, koji su baš oko  Dan sjećanja podnijeli zahtjev za oduzimanje odličja Viteza koju je Italija dodijelila Titu. Kako piše u  dopisu koji potpisuje zastupnica Nicole Matteini,  “desetljećima su činjenice vezane uz one koji su izgubili živote u fojbama bile skrivene i isključene iz povijesnog i javnog narativa, ali danas kada je povijesna istina ponovno utvrđena apsurdno je da Republika Italija, s jedne strane prepoznaje dramu fojbi i prisjeća  se svojih žrtava, a s druge strane među svoje najslavnije odlikovane osobe ubraja upravo osobu koja je naredila etničko čišćenje Talijana u Istri i na istočnom Jadranu.”


Kao što je spomenuto, međutim, potez olovke neće biti dovoljan da poništi odlikovanje. Zapravo, talijanski zakon ne dopušta da se odlikovanje oduzme preminuloj osobi. U prijedlogu Talijanske braće uzima se u obzir ta prepreka i poziva na izmjenu zakona. To bi, međutim, moglo dovesti do znatne odgode postupka.


Josipu Brozu Titu je odličje Viteza velikog križa povodom posjeta Italiji 1969. godine dodijelio tadašnji šef države Giuseppe Saragat. To se odličje dodjeljuje ličnostima koje su se istaknule u svijetu kulture, umjetnosti i politike; druga vremena, drugačija politička klima: fojbe i egzodus Talijana nisu se ni spominjali u povijesnim knjigama, piše Il Corriere della Sera.


Ovo nije prvi zahtjev za oduzimanjem odličja Josipu Brozu Titu. Podnesen je  u razdoblju koje nam  je svakako bliže nego 1969. Primjerice, upravo je Nacionalna udruga Venezia Giulia i Dalmacija 2013. godine zatražila oduzimanje odličja od tadašnjeg predsjednika republike Giorgia Napolitana.


Upravo tom prilikom ured talijanskog predsjednika je odgovorio pismom u kojem je naglašeno da “ne postoji mogućnost da se nastavi s oduzimanjem odličja osobama, poput bivšeg predsjednika Josipa Broza Tita, koje više nisu žive”.