Srijeda, 29. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

TREND ILI IZNIMKA?

Talijanska tvrtka zapošljava samo starije od 50: Traže iskustvo i predanost

Autor: P. N.

02.02.2023. 20:20
Talijanska tvrtka zapošljava samo starije od 50: Traže iskustvo i predanost

Foto: AR.PA/TWITTERZapošljavanjem dvojice radnika rođenih 60-ih godina prošlog stoljeća uprava talijanske tvrtke Ar.pa Lieviti potvrđuje svoj stav koji odstupa od stava većine talijanskih proizvodnih tvrtki, javlja Informazione.it.


Tvrtka osnovana u Bologni početkom 70-ih godina i specijalizirana za razne vrste kvasca i pripravke za kuhanje i pečenje kolača, već je bila u središtu pažnje lokalnih medija 2018. godine kada je vlasnik tvrtke, kako bi spasio radna mjesta i proizvodnu strukturu na području mjesta Ozzano dell’Emilia,  odabrao da umjesto prodaje na tržištu, dionice proda  skupini od šest bivših zaposlenika, koji su tako postali vlasnici i upravitelji tvrtke, osiguravajući kontinuitet poslovanja novim idejama, entuzijazmom i tehnološkim inovacijama.


Novi upravljački tim tako je uspio ne samo prevladati razdoblja velikih poteškoća poput pandemije ili energetske krize, već je uspio ostvariti rast i povećanje prometa s dvoznamenkastim postotkom svake godine.
Sada je uprava odlučila zaposliti dvojicu radnika starijih od pedeset godina u logističkom i proizvodnom sektoru. U prvom slučaju posao podrazumijeva mnogo kontakata izvan tvrtke, a u drugom prevladava  unutarnja suradnja.


Novi radnici brinu se o isporukama te proizvodnim i ambalažnim linijama, jedan je na terenu, a drugi priprema proizvode koji će se distribuirati zajedno s ostalim kolegama, kojih ima desetak, a svi su u dobi između 21 i 56 godina.


Mladi brzo odustaju


“Nakon upoznavanja i testiranja nekoliko radnika, čak i mnogo mlađih, odlučili smo odabrati dvojicu suradnika s više iskustva. Na probnom radu bilo je nekoliko mladih ljudi, no oni su ubrzo napustili taj posao. Jedan je čak rekao da želi raditi na otvorenome kako bi mu “čakre ostale otvorene” te otišao.


Naša je tvrtka posebna, njome upravlja šestero bivših zaposlenika te je granica između menadžmenta i drugih sektora manje jasna nego u drugim tvrtkama te veličine. Kod dvojice novih zaposlenika pronašli smo predanost, ozbiljnost i želju za radom koja je i nas krasila  kada smo počeli raditi u tvrtki, a zbog toga su oni kod nas dočekani s velikim entuzijazmom”, kaže Carla Gherardi, predsjednica uprave tvrtke Ar.pa Lieviti.


Integracija starijih radnika


Ovim izborom tvrtka Ar.pa Lieviti potvrđuje neobičnu stvarnost u talijanskom poduzetničkom okruženju, skrećući pozornost na neke probleme u svijetu rada, vezane uz obuku novih radnika i potrebe ponovne integracije starijih radnika koji iz različitih razloga nakon mnogo godina traže novi posao.


Spomenuta dva radna mjesta zahtijevala su prilagodbu, želju za radom, ozbiljnost i predanost, karakteristike koje je tvrtka teško pronalazila u mlađim radnicima.