Srijeda, 17. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

STAV O RATU

Sve zemlje članice EU-a osim jedne pozvale Izrael da ne pokreće napad na Rafah

Autor: Hina

19.02.2024. 20:27
Sve zemlje članice EU-a osim jedne pozvale Izrael da ne pokreće napad na Rafah

Foto: ReutersSve zemlje članice EU-a osim jedne složile su se u ponedjeljak oko izjave da se izraelsku vladu pozove da ne pokreće vojnu operaciju na jugu Gaze i zatraži humanitarna stanka koja bi vodila održivom prekidu vatre, bezuvjetnom puštanju talaca i dostavi humanitarne pomoći.


“Imamo izjavu koju je odobrilo 26 država članica”, rekao je Borrell na konferenciji za novinare nakon sastanka ministara vanjskih poslova država članica EU-a.


Borrell je pojasnio da je riječ o izjavi koju je predložio tijekom proteklog vikenda i kojoj je danas dodan paragraf u kojem se traži “hitna humanitarna pauza koja bi vodila održivom prekidu vatre, bezuvjetnom puštanju talaca i osiguranju humanitarne pomoći”.
Borrell nije naveo ime zemlje koja je bila protiv, ali Mađarska je bila protiv izjave koju je on dao tijekom proteklog vikenda u svoje ime jer nije bilo suglasnosti svih država članica. U toj izjavi Izrael je pozvan da ne pokreće napad na Rafah, na jugu Gaze.


Šef europske diplomacije rekao je u nedjelju na minhenskoj sigurnosnoj konferenciji da neke europske države “igraju svoju igru” u Gazi, što slabi geopolitičku važnost Europske unije.