Srijeda, 29. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

svjetska zdravstvena organizacija

Svake dvije minute jedna žena umre tijekom trudnoće ili poroda

Autor: Hina

23.02.2023. 09:17
Svake dvije minute jedna žena umre tijekom trudnoće ili poroda

Foto: PixabayGodine 2020. jedna je žena umrla otprilike svake dvije minute od uzroka koji su se mogli spriječiti i koji su povezani s trudnoćom i porodom, pokazalo je izvješće Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i drugih tijela UN-a.


U izvješću, objavljenom u četvrtak, navodi se da je 2020. godine procijenjeno da je 287.000 žena u svijetu umrlo od tih uzroka, “što je jednako gotovo 800 maternalnih smrti svaki dan, a otprilike jednoj svake dvije minute”.


Taj je broj napredak u usporedbi s procijenjenih 446.000 maternalnih smrti prije 20 godina, navodi se u izvješću.
Stopa smrtnosti među trudnicama ili tijekom poroda pala je između 2000. i 2015. i od tada je u biti stagnirala, a u nekim je regijama čak i porasla.


Podaci u izvješću odnose se na 2020. godinu, a učinci pandemije koronavirusa nisu vidljivi u skupu podataka.


70 posto smrti u Africi


Situacija u siromašnijim regijama i zemljama pogođenim sukobima posebice je dramatična, rekao je WHO. U supsaharskoj Africi zabilježeno je oko 70 posto globalnih smrti majki u 2020., a slijede je središnja i južna Azija koje su činile gotovo 17 posto.


“Nijedna majka ne bi trebala strahovati za svoj život dok na svijet donosi bebu, pogotovo ako postoje znanje i alati za liječenje uobičajenih komplikacija”, rekla je Catherine Russell, izvršna direktorica UNICEF-a, jednog od tijela koja čine Međuagencijsku skupinu UN-a za procjenu maternalnog mortaliteta (MMEIG).


“Pravičnost zdravstvene zaštite daje svakoj majci, bez obzira tko su i gdje su, dobre izglede za siguran porod i zdravu budućnost sa svojom obitelji.”


Uzroci koji mogu dovesti do smrti, a mogu se spriječiti, uključuju obilno krvarenje, visoki krvni tlak, nesigurne pobačaje ili bolesti kao što su HIV/AIDS i malarija.


“Gotovo svaka smrt dogodi se u zemljama s niskim i srednjim prihodima, a gotovo svaka smrt može se spriječiti”, rekao je čelnik WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus u predgovoru izvješća.


Jedan od UN-ovih ciljeva održivog razvoja (SDGs) je smanjenje maternalnog mortaliteta s 339 smrti na 100.000 živorođene djece u 2000. na manje od 70 do 2030. U 2020. taj je broj iznosio 223.


Povećanje pokrivenosti kvalitetnom zdravstvenom skrbi za majke i poboljšanje sposobnosti žena da same donose odluke o svom spolnom i reproduktivnom zdravlju među koracima su koje treba poduzeti kako bi se postigao taj cilj, navodi se u izvješću.