Četvrtak, 18. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

33 C°

MJESEC POSTA

Sutra počinje ramazan, a rat u Gazi i dalje bjesni

Autor: Hina

10.03.2024. 20:40
Sutra počinje ramazan, a rat u Gazi i dalje bjesni

Foto: ReutersSaudijska Arabija i nekoliko drugih arapskih zemalja objavile su da će muslimanski mjesec posta ramazan početi u ponedjeljak, dok razorni rat u Pojasu Gaze i dalje traje.


Saudijska Arabija, rodno mjesto islama, objavila je da je polumjesec ramazana uočen u nedjelju navečer, stoga će ponedjeljak biti prvi dan svetog mjeseca, izvijestila je službena saudijska novinska agencija SPA pozivajući se na kraljevski dvor.


Slično su objavile vjerske vlasti u Egiptu, Kataru, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Kuvajtu.
Početak i kraj ramazana ovise o uočavanju mladog mjeseca.


Tijekom ramazana pobožni muslimani suzdržavaju se od jela, pića i pušenja od zore do zalaska sunca.


Post je jedan od pet stupova islama, uz ispovijest vjere, molitvu pet puta dnevno, obvezni vjerski prinos i hodočašće u Meku u Saudijskoj Arabiji.


SPA je citirala saudijskog kralja Salmana bin Abdel-Aziza koji je u izjavi povodom početka ramazana rekao da je bolno znati da se ovogodišnji sveti mjesec odvija “dok se nad našom braćom u Palestini provodi agresija”.


Raste zabrinutost da bi nastavak borbi u Pojasu Gaze tijekom ramazana mogao dodatno rasplamsati sukob usred teške humanitarne krize u toj gusto naseljenoj enklavi.


Izrael već mjesecima bombardira Pojas Gaze, otkako su palestinski militanti Hamasa 7. listopada pokrenuli neviđene krvave napade na Izrael, koji su uključivali masakre civila.


Katar, Egipat i Sjedinjene Američke Države nastoje posredovati u sporazumu o prekidu vatre između Hamasa i Izraela, koji bi trebao olakšati oslobađanje izraelskih talaca. No izgleda da su pregovori zapeli.