Nedjelja, 21. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

IZNENADNI ODLAZAK

Sturgeon nakon osam godina podnijela ostavku na dužnost škotske premijerke

Autor: Hina

15.02.2023. 17:17
Sturgeon nakon osam godina podnijela ostavku na dužnost škotske premijerke

Foto: ReutersŠkotska premijerka Nicola Sturgeon objavila je u srijedu ostavku, nakon osam godina provedenih na toj dužnosti, dodavši da će nastaviti obnašati tu funkciju sve dok njezina Škotska nacionalna stranka (SNP) ne izabere njezinog nasljednika.


U izjavi koja je mnoge šokirala, čelnica SNP-a i najdugovječnija premijerka Škotske te također prva žena na toj funkciji, je rekla da misli da je pravo vrijeme da se povuče.


“Od prvog trenutka na tom položaju vjerovala sam da dobro obavljati posao znači i gotovo instiktivno znati kada je pravo vrijeme nekome drugome ustupiti mjesto”, rekla je Sturgeon novinarima u rezidenciji Bute House u Edinburghu.
“U svojoj glavi i svom srcu znam da je taj trenutak sada. To je dobro za mene, moju stranku i moju zemlju”, dodala je.


U siječnju je rekla da je puna energije, no u srijedu je, u trenutku kada se čini da je njezina životna borba za neovisnost Škotske zašla u slijepu ulicu, sportskim rječnikom, “predala borbu”.


Krajem mjeseca, kada se s dužnosti šefice vlade nenadano povukla novozelandska premijerka Jacinda Ardern, navodeći zamor i želju da se posveti obitelji, Sturgeon rekla da se “uopće ne osjeća” spremnom za odlazak. U osam godina na čelu škotske vlade, ta energična kratko ošišana 52-godišnjakinja je u britansku politiku unijela svoj stil i ton.


Briljantne političke osobnosti, Sturgeon su uvažavali njezini protivnici i u Edinburghu i Londonu. No, u nekoliko posljednjih mjeseci, Nicola Sturgeon je doživjela nekoliko udaraca, posebice nakon kontroverznog zakona kojim se trebala olakšati promjena roda bez liječničkog mišljenja i koji spušta minimalnu dob za promjenu roda s 18 na 16 godina.


London je blokirao taj zakon, što predstavlja prvo korištenje veta britanske vlade na neki škotski zakon. Zakon je u Škotskoj doživio velike kritike dijela boraca za prava žena koji tvrde da bi predatorski muškarci to mogli koristiti za pristup ženskim prostorijama poput zahoda ili ženskih zatvora.


A potom je i izbio skandal s transrodnom ženom Islom Bryson jer je ta osoba, dok je bila muškarac po imenu Adam Graham, osuđena za  za silovanje dviju žena 2016. i 2019.


Bryson je prvo bila pritvorena u ženskom zatvoru Cornton Vale u središnjoj Škotskoj, a nakon što se javnost zgrozila i izrazila zabrinutost za sigurnost drugih zatvorenica, Sturgeon je donijela odluku da se silovatelj i sada transrodna žena premjesti u muški zatvor.


Uz to, Sturgeon je zapela u slijepoj ulici i po pitanju same biti postojanja svoje stranke: neovisnosti od Ujedinjene Kraljevine. Sturgeon je postala čelnica Škotske nacionalne stranke (SNP) nakon referenduma 2014. na kojoj su se Škoti s 55 posto ‘za’ i 45 posto ‘protiv’ odlučili za ostanak u Ujedinjenom Kraljevstvu.


Škotska vlada smatra kako su se okolnosti promijenile britanskim izlaskom iz Europske unije  i Sturgeon je tražila novi referendum jer se tada se 62 posto Škota odlučilo za ostanak u europskom savezu. Najviši britanski sud u studenom je odlučio da škotska vlada ne smije održati novo glasanje bez dopuštenja britanskog parlamenta.


Ona je potom najavila da će iduće parlamentarne izbore pretvoriti u de facto glasanje o novom referendumu i optužila Westminster za “prezir” prema demokratskoj volji njezinog naroda. Podrška za neovisnost narasla je iznad 50 posto nakon odluke Vrhovnog suda, no proteklih mjeseci je ta potpora u padu.


Od 2010. je u braku s Peterom Murrellom, glavnim direktorom SNP-a. Par, koji nema djecu, se upoznao prije 20 godina na sastanku mladeži SNP-a. Sturgeon je tada postala jedna od prvih predstavnica u škotskom parlamentu od njegovog osnutka.


Godine 2020. je potvrdila da je 2011. imala spontani pobačaj i iako to nije godinama iznosila u javnosti odlučila je progovoriti kako bi se “borila protiv predrasuda prema ženama bez djece, pogotovo prema ženama u politici”.