Utorak, 6. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

GLAVNI TAJNIK

Stoltenberg: Vrijeme je za Finsku i Švedsku u NATO-u

Autor: Hina

28.02.2023. 20:34
Stoltenberg: Vrijeme je za Finsku i Švedsku u NATO-u

Foto: ReutersGlavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg ponovio je u utorak poziv Turskoj i Mađarskoj da omoguće Finskoj i Švedskoj da se pridruže zapadnom vojnom savezu.


“Vrijeme je za ratifikaciju i punu dobrodošlicu i Finskoj i Švedskoj kao članicama”, rekao je Stoltenberg u Helsinkiju, govoreći zajedno s finskom premijerkom Sannom Marin.


Stoltenberg je rekao da je postignut napredak s Turskom i da će se predstavnici Ankare, Stockholma i Helsinkija sastati idući tjedan u Bruxellesu. Dvije nordijske zemlje podnijele su zahtjev za članstvo u obrambenom savezu u svibnju, nakon ruske invazije na Ukrajinu.
Pristupanje novih članica moraju ratificirati svi saveznici, a Turska već nekoliko mjeseci blokira taj proces i traži zakonske izmjene jer, kako tvrdi, Švedska simpatizira i podržava kurdske teroriste.


Stoltenberg je rekao da su oba kandidata za NATO ispunila uvjete iz sporazuma s Ankarom od prošlog ljeta.


Nordijske zemlje bit će “na puno boljem mjestu nego prije nego što su se prijavile”, rekao je šef NATO-a, dodavši da je “nezamislivo da će postojati bilo kakva prijetnja protiv Finske ili Švedske bez reakcije NATO-a”.


Finska s Rusijom dijeli više od 1300 kilometara dugu granicu


Marin je rekla da je Finska odlučila podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u zato što je granica saveza “jedina crta koju Rusija ne bi prešla”.


Finska premijerka je rekla da se nadala da će Finska već biti članica, a sada očekuje da će se proces pristupanja dovršiti prije idućeg samita NATO-a u Vilniusu u srpnju. Marin je istaknula da mađarski parlament tek treba odobriti proširenje NATO-a, no Budimpešta je izrazila podršku pristupanju i nije postavila nikakve zahtjeve.


Parlament u Helsinkiju trebao bi raspravljati i glasati o tom pitanju u srijedu. Stoltenberg je rekao da su se članice NATO-a složile da će Ukrajina “postati članica našeg saveza” u budućnosti, ali da je sada fokus na pružanju pomoći Kijevu u obrani od ruske invazije.


Ruska invazija na Ukrajinu trajno je promijenila odnos NATO-a s Moskvom. “Nema povratka”, rekao je.  Stoltenberg je pozvao saveznike da izvuku pouke iz europske ovisnosti o ruskom plinu i upozorio ih da ne postanu previše ovisni o Kini.


“Ne bismo trebali učiniti istu pogrešku s Kinom i drugim autoritarnim režimima”, rekao je.