Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Mogući napad na Krim

Stigla poruka s Kremlja: "Sama činjenica da se Ukrajina želi naoružati da napadne ruski teritorij, vrlo je opasna za njih"

Autor: Hina

19.01.2023. 13:45
Stigla poruka s Kremlja:

Foto: ReutersUkrajinski napadi na Krim bili bi “jako opasni” poručio je u četvrtak Kremlj pošto je New York Times objavio da su američki dužnosnici sve skloniji da se pomogne Kijevu da napadne taj poluotok.


Rusija je anektirala Krim 2014. godine i predsjednik Vladimir Putin tvrdi da je Krim, kao i ukrajinski teritorij koji je zauzeo od veljače, povijesna Rusija.


Ubrzo nakon početka invazije na Ukrajinu u veljači, Rusija je zauzela velik dio istočne Ukrajine što joj je omogućilo da uspostavi kopneni most od Rusije do Krima.
“Samo razmatranje da se Ukrajini dopusti opskrba oružjem kojim bi mogla napasti ruski teritorij… jako je opasno”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov na brifingu u četvrtak.


“To bi značilo podizanje sukoba na novu razinu, što ne bi slutilo na dobro za globalnu i paneuropsku sigurnost”.


Krim je povijesna baza ruske Crnomorske flote i popularno ljetovalište.


Ukrajina je već napadala ruske zračne i pomorske baze na Krimu, a u listopadu prošle godine napadnut je bio i Krimski most, za što Kijev nije preuzeo odgovornost.


Američko oružje


Ukrajina je povratila oko 40 posto okupiranog teritorija uz pomoć zapadnog oružja uključujući raketni sustav dalekog dometa HIMARS koji je poslao SAD.


Na pitanje hoće li Washington zabraniti Ukrajini da upotrijebi američko oružje za napade na Krim, glasnogovornik State Departmenta Ned Price rekao je u srijedu da je Krim dio Ukrajine i da Washington šalje Kijevu naoružanje koje mu je potrebno za obranu ukrajinskog teritorija.


Kremlj je u četvrtak poručio da što prije Ukrajina prihvati ruske zahtjeve, to će sukob brže prestati. Rusija će ostvariti svoje ciljeve “na ovaj ili onaj način” i Kijevu bi bilo bolje da prihvati ruska stajališta i dogovori se za pregovaračkim stolom, poručio je.


Moskva tvrdi da se bori za “denacifikaciju” Ukrajine i zaštitu ruskog stanovništva na istoku zemlje. Kijev i Zapad to odbacuju kao izgovor za kolonijalno otimanje teritorija.


“Što prije ukrajinski režim iskaže spremnost da ispuni ruske zahtjeve – koji će biti ostvareni na ovaj ili onaj način – to će prije sve završiti i ukrajinski narod moći će se početi oporavljati nakon ove tragedije, koju je započeo režim u Kijevu”, rekao je Peskov novinarima.


Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij predložio je mirovni plan u 10 točaka za rješenje sukoba uključujući povlačenje ruskih vojnika. Rusija tvrdi da je otvorena za pregovore, ali nije javno iznijela pojedinosti svoje pregovaračke pozicije niti što traži od Kijeva za prekid neprijateljstava.


Nuklearna doktrina


Kremlj je također ocijenio da je izjava bivšeg ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva da bi poraz Rusije u Ukrajini mogao izazvati nuklearni rat posve u skladu s ruskom nuklearnom doktrinom.