ponedjeljak, 2. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

šeg delegacije eu

Sporazum s Kosovom i reforme ključni za eurointegracije Srbije

Autor: Hina

28.03.2023. 20:14
Sporazum s Kosovom i reforme ključni za eurointegracije Srbije

Foto: ReutersZa ubrzanje na europskom putu Srbiji su ključni napredak u pogledu vladavine prava i dijaloga s Kosovom, rekao je u utorak srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću šef Delegacije EU-a u Beogradu Emanuele Giaufret uoči nastavka tehničkih pregovora dviju strana, najavljenih za idući tjedan u Bruxellesu.


On je, poslije sastanka s Vučićem, istaknuo i važnost progresivnog usklađivanja Srbije s vanjskom i sigurnosnom politikom Unije, priopćila se Vučićeva služba za medije.


Giaufret je ponovio punu potporu Bruxellesa europskoj perspektivi Srbije i njezinim naporima “u provođenju reformi i rješavanju svih otvorenih pitanja”.
Vučić je šefu delegacije EU rekao da Srbija nastavlja posvećeno raditi na ostvarenju “reformske agende koja je u skladu s njezinom europskom orijentacijom i nacionalnim interesima, uključujući snažno zalaganje za očuvanje mira i stabilnosti u regiji i normalizaciju odnosa s Prištinom uz posredovanje Europske unije”.


Vučić je izrazio nadu da će članice EU-a do kraja godine dati “zeleno svjetlo” za otvaranje klastera 3 u pristupnim pregovorima, Konkurentnost i inkluzivni rast, za koji je, prema njegovom uvjeravanju, “Srbija u potpunosti spremna” i da će kroz poglavlje 35, u kojem su i odnosi s Kosovom,  biti prepoznati “svi napori koje Beograd čini u cilju pronalaženja i primjene kompromisnih rješenja u dijalogu s Prištinom”.


Vučić je zahvalio EU na podršci u realizaciji projekata u području energetike i cestovne infrastrukture, naglasivši da je to za Srbiju od iznimnog značaja i da ona ostaje “ozbiljan, odgovoran i pouzdan” partner Unije, priopćeno je poslije sastanka na kojem je tema bila i dodatno unapređenje suradnje Srbije i EU-a, ekonomski odnosi i projekti iz područja infrastrukture i zelene agende.


Glasnogovornik Europske komisije Peter Stano objavio je u utorak da će se, uz posebnog izaslanika EU-a za dijalog Miroslava Lajčaka, u Bruxellesu 4. travnja sastati glavni pregovarači Beograda i Prištine Petar Petković i Besnik Bislimi, kako bi se “išlo naprijed i učinili prvi koraci” u implementaciji dogovorenog Aneksa europskog sporazuma o Kosovu, postignutog u Ohridu 18. ožujka pod pokroviteljstvom EU-a.


Stano je istaknuo da je u Ohridu dogovorom srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Albina Kurtija postignut “veoma važan korak” vezano uz Aneks i europski prijedlog sporazuma o normalizaciji. On je ranije, u izjavi agenciji Beta, podsjetio na riječi europskog šefa diplomacije Josepa Borrella, da je “dogovor postignut i da treba biti proveden, bez biranja što se hoće, a što neće”.


Stano je izrazio zadovoljstvo što je dijalog potaknuo zemlje regije da ponude domaćinstvo idućih sastanaka, aludirajući na ponudu crnogorskog premijera Dritana Abazovića.


Nakon današnjeg sastanka s predsjednicom Grčke Katerinom Sakellaropoulou u Beogradu, Vučić je rekao da Srbija teži članstvu u Europskoj uniji, da će nastaviti reforme i raditi na unapređenju ljudskih prava i da će “implementirati sve što je dogovoreno” u dijalogu s Prištinom.