Subota, 22. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

NAJVEĆI SPORTSKI DOGAĐAJ U RH

Split je domaćin Europskih sveučilišnih igara 2028.!

Autor: Portal ZL

20.04.2024. 20:30
Split je domaćin Europskih sveučilišnih igara 2028.!

Foto: UNISPORT



Split je domaćin Europskih sveučilišnih igara 2028.! Odlučeno je tako danas u portugalskom Aveiru, gdje su predstavnici iz Splita, turske Manise i španjolske Granade pred Izvršnim odborom Europske sveučilišne sportske asocijacije prezentirali svoje kandidature za organizaciju ove velike manifestacije.


Bit će to najveći multisportski događaj u Hrvatskoj povijesti i najveći u Europi u 2028. godini na kojem će nastupiti više od 5000 studenata sportaša s više od 400 europskih sveučilišta i iz 45 europskih zemalja. Uz više od 2000 volontera svi oni će biti okupljeni oko 19 sportova, a iako je grad domaćin Split, Igre će se odvijati na 50+ sportskih lokacija, odnosno na području 11 gradova i općina Splitsko-dalmatinske županije.


Foto: UNISPORT


Ekonomski i društveni učinci organizacije Europskih sveučilišnih igara u Splitu i Hrvatskoj svrstavaju ovu manifestaciju u visoko isplativ projekt. Podrška dolazi kroz sve stupove hrvatskog društva – Vlade Republike Hrvatske, regionalne, lokalne i akademske javnosti.




“Zadivljen sam profesionalnošću i kvalitetom bidding procesa i svega što je splitski tim pokazao ovdje u Portugalu. Iznimno smo ponosni i zahvalni na povjerenju koje nam je dala Europska sveučilišna sportska asocijacija. Grad Split i svi njegovi građani dat će sve od sebe da ispunimo njihova očekivanja i očekivanja mladih ljudi koji će 2028. godine doći u Split. Želja nam da nakon ove manifestacije kažu kako smo održali najbolje Europske sveučilišne igre ikada!”, poručio je gradonačelnik Grada Splita, Ivica Puljak.


Foto: UNISPORT


Što Igre znače Dalmaciji, njenoj promociji i naslijeđu koje ostaje, objasnio je splitsko-dalmatinski dožupan Stipe Čogelja: “Prije svega moram reći kako sam stvarno uzbuđen i sretan što smo dobili ove igre te čestitam cijeloj ekipi na uloženom trudu. Osim što će ovo biti najveća sportska manifestacija u Hrvatskoj ikada, ponosan sam što će biti održana ne samo u Splitu nego u više gradova Splitsko-dalmatinske županije. Uključit će sve obrazovne, turističke, sportske i druge organizacije te sam siguran da će biti prepoznata i snažna emocija koju inače u sportu imamo.”


“Vjerovali smo u kvalitetu naše kandidature i ponosni se vraćamo kući u nadi da će čitava naša zajednica zgrabiti ovu priliku i maksimizirati sve društvene koristi. Hvala cijelom odboru za kandidaturu na odlično odrađenom poslu, svim institucijama i pojedincima koji su bili uz nas svim srcem zadnjih nekoliko mjeseci”, zaključuje prvi dopredsjednik Hrvatskog akademskog sportskog saveza Toni Gamulin.


Višestruki ekonomski i društveni učinci neće biti samo kratkoročnog karaktera, još su važniji pozitivni učinci za naše društvo, a koji će se ponajprije očitovat kroz realizirane infrastrukturne projekte koji će ostati kao trajno nasljeđe Europskih sveučilišnih igara u Splitu 2028.