Nedjelja, 19. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

DISKRIMINACIJA PRED SUDOM

Smijenili dvije zaposlenice jer su sklopile civilno partnerstvo

Autor:

06.12.2022. 20:14
Smijenili dvije zaposlenice jer su sklopile civilno partnerstvo

Foto: ReutersDiskriminirali su dvije zaposlenice koje su sklopile istospolno civilno partnerstvo: zbog toga je Žalbeni sud u Bresci ukinuo prvostupanjsku presudu i osudio načelnicu općine Calcinato (pokraj Bresce) Nicolettu Maestri, njezina zamjenika Mirca Cinquettija te općinskog povjerenika za lokalnu policiju Stefana Vergana.


Njih troje osuđeni su zbog “diskriminirajućeg ponašanja nakon što su dvije zaposlenice sklopile civilno partnerstvo”. Riječ je o tzv. spolnoj diskriminaciji.


Federica Lombardo i Luisa Zampiceni, odnosno bivša pročelnica tehničkog odjela općine Calcinato i bivša zapovjednica lokalne policije Calcinata, smijenjene su nakon što su 2020. sklopile civilno partnerstvo.
Federica Lombardo u siječnju 2021. smijenjena je s dužnosti pročelnice tehničkog odjela koju je obnašala od 2011. godine. Na njeno mjesto došla je jedna novozaposlena kolegica. “Takva rotacija nikad prije nije provedena, pa čak ni poslije, s takvim diskriminirajućim stavom – pišu suci u presudi – no ona nije provedena odmah 2020. kako se ne bi izazvala sumnja”. Kako piše u presudi, “u istom razdoblju općina zauzima diskriminirajući stav i prema tadašnjoj zapovjednici lokalne policije Zampiceni, modificirajući ad hoc sporazum koji su potpisale općine Calcinato, Lonato i Bedizzole i prisiljavajući je na ostavku”.