ponedjeljak, 26. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

zabranjen sastojak

Slovenija zabranila piće koje obožavaju i hrvatski klinci

Autor: Portal NL

14.11.2023. 08:32
Slovenija zabranila piće koje obožavaju i hrvatski klinci

Foto: PixabayInspekcija Uprave za sigurnost hrane, veterinarstvo i zaštitu bilja Republike Slovenije izvršila je kontrole napitka Prime i otkrila je da postoje dvije verzije u optjecaju. Naknadna pomna kontrola sastojaka pokazala je da energetski napitak Prime sadrži sastojak L-teanin koji nije dopušten u bezalkoholnim pićima u EU, ali je dopušten u drugoj hrani. Time je ova verzija zabranjena za promet, javlja slovenski 24ur.


Kofeinski energetski napitak ovog brenda sadrži čak 200 mg kofeina po limenci. Usporedbe radi, najpoznatije energetsko piće na tržištu sadrži 80 mg kofeina po limenci.


Istovremeno, Uprava i Uprava za javno zdravstvo Ministarstva zdravlja zatražili su od Nacionalnog zavoda za javno zdravstvo procjenu rizika. Kako su pojasnili, iz dostavljene dokumentacije razvidno je da procijenjena izloženost kofeinu konzumacijom Prime energetskih napitaka ukazuje na postojanje vjerojatnosti štetnog djelovanja na zdravlje predmetnih populacijskih skupina, stoga Prime energetski napitci predstavljaju rizik. za zdravlje djece i adolescenata s obzirom na sadržaj kofeina.
Energetska pića moraju biti opremljena upozorenjima da piće nije prikladno za djecu i mlađe osobe zbog visokog udjela kofeina.


Inače, Prime je iznimno popularan među tinejdžerima diljem svijeta, pa tako i u Hrvatskoj. Promoviraju ga YouTuberi Logan Paul i KSI, a iako na njemu piše da nije za mlađe od 18 godina, dizajn i marketing su takvi da ciljaju upravo mlađu populaciju.