Subota, 20. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

vojna parada

Sjeverna Koreja pokazala nuklearne projektile: ‘Možemo gađati bilo koju svjetsku metu’

Autor: Hina

09.02.2023. 09:26
Sjeverna Koreja pokazala nuklearne projektile: ‘Možemo gađati bilo koju svjetsku metu’

Foto: ReutersSjeverna Koreja je na noćnoj paradi prikazala svoj nuklearni arsenal, s više interkontinentalnih balističkih projektila (ICBM) nego ikada prije, izvijestili su u četvrtak državni mediji. Parada je održana u srijedu, na 75. godišnjicu osnutka vojske Sjeverne Koreje, izvijestila je novinska agencija KCNA.


Vođa Kim Jong Un je nazočio paradi sa svojom kćeri koja bi jednog dana mogla naslijediti oca na čelu te nasljedne diktature. S interkontinentalnim balističkim projektilima Sjeverna Koreja je prikazala najveće nuklearne kapacitete do sada, a na paradi se moglo vidjeti i taktičko nuklearno naoružanje.


Snimke koje su objavili državni mediji pokazuju 11 interkontinentalnih balističkih projektila Hwasong-17 za koje se smatra da s nuklearnom bojevom glavom mogu pogoditi mete bilo gdje u svijetu.
Raketa Hwasong je prvi puta testirana prošle godine. Pjongjang i dalje razvija svoj program balističkih projektila, testirajući sve veći broj naprednih raketnih sustava usprkos rezolucijama i sankcijama Vijeća sigurnosti UN-a.


“Sjeverna Koreja širi arsenal taktičkih projektila i projektila dugog dometa. Poruka koju Pjongjang šalje međunarodnoj zajednici pokazivanjem svojih kapaciteta odvraćanja i prisile će najvjerojatnije doći u obliku testiranja navođenih projektila na kruto gorivo i detonacijom minijaturne nuklearne naprave”, rekao je profesor Leif-Eric Easley sa sveučilišta Ewha u Seulu.
Razvijanje ICBM-a na kruto gorivo je jedan od ključnih ciljeva Sjeverne Koreje. Takve nuklearne projektile je teže uočiti i uništiti tijekom sukoba.