Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

svjetska zdravstvena organizacija

Širenje covida u Kini ne bi trebalo znatnije utjecati na Europu

Autor: Hina

10.01.2023. 15:05
Širenje covida u Kini ne bi trebalo znatnije utjecati na Europu

Foto: PixabayŠirenje covida-19 u Kini ne bi trebalo “znatnije” utjecati na Europu jer su varijante koje ondje kruže već prisutne na Starom kontinentu, priopćila je u utorak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).


“Trenutni porast broja slučajeva u Kini ne bi trebao znatnije utjecati na epidemiološku situaciju s covidom-19 u Europi”, rekao je direktor WHO-a za Europu Hans Kluge, na internetskoj tiskovnoj konferenciji.


Pozvao je zemlje u tom dijelu svijeta da samo donesu mjere “koje će biti razmjerne i neće biti diskriminatorne” prema putnicima koji dolaze iz Kine.
Više zemalja, pa tako Sjedinjene Države, Japan, Francuska i Njemačka, uvele su obvezu negativnog testa za putnike iz Kine. Stanoviti broj zemalja preporučio je se ne putuje u Kinu ako nije nužno.


Europska unija je prošlog tjedna pozvala zemlje članice da uvedu obvezu testiranja putnika u Kini prije leta, preporučivši dvadeset sedmorici da negativan test poprate “nasumičnim testiranjem” nakon dolaska na europsko tlo.


Kako navodi WHO, 53 zemlje u regiji koja se proteže do srednje Azije, dobro su pripremljene za borbu s covidom zahvaljujući visokoj stopi procijepljenosti. Ipak, treba zadržati visoku razinu kontrole, upozorava UN-ova organizacija.


“Nakon tri duge godine pandemije, dok je u mnogim zemljama zdravstveni sustav preopterećen, nedostaju osnovni lijekovi, a osoblje je iscrpljeno, ne možemo si dopustiti dodatno opterećenje našeg zdravstvenog sustava”, istaknuo je Kluge.


“To bi se moglo dogoditi u slučaju nove zabrinjavajuće varijante, bilo gdje i bilo kad, pa tako ovdje u Europi i u srednjoj Aziji. Na temelju onoga što smo dosad naučili, moramo biti kadri predviđati, otkrivati i reagirati na vrijeme”, rekao je Kluge.