Četvrtak, 30. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

veliki rast zaraženih

Šangaj zbog širenja covida poziva građane da ostanu kući za Božić

Autor: Hina

24.12.2022. 09:05
Šangaj zbog širenja covida poziva građane da ostanu kući za Božić

Foto: ReutersŠangajske vlasti pozvale su građane da ovaj vikend ostanu kod kuće, u tom najmnogoljudnijem kineskom gradu s najviše stanovnika dok covid-19 bjesni širom zemlje nakon ukidanja strogih ograničenja.


Podružnica šangajske općinske zdravstvene komisije pozvala je u subotu posebice mlade da izbjegavaju okupljanja zbog lakog širenja koronavirusa i niskih temperatura.


Božić se u Kini ne slavi tradicionalno, ali je uobičajeno da mladi parovi i neke obitelji provode blagdan zajedno.
Varijanta omikron tjednima se širi nakon što su vlasti iznenada prekinule svoju politiku nulte tolerancije covida ukinuvši stroge zahtjeve testiranja i ograničenja putovanja dok Kina postaje posljednja velika zemlja koja će živjeti s virusom.


Iako su mnogi pozdravili popuštanje mjera, obitelji i zdravstveni sustav nisu bili spremni za val zaraze koji je slijedio. Bolnice nemaju dovoljno kreveta ni zaliha krvi, u ljekarnama nema dovoljno lijekova, a vlasti se utrkuju u izgradnji klinika.


U Šangaju se obično održava veliki božićni sajam u luksuznoj trgovačkoj četvrti. Ali širenje omikrona kvari slavlja.


Mnogi restorani u Šangaju otkazali su božićne zabave koje su inače organizirane za stalne posjetitelje, dok su hoteli ograničili rezervacije zbog manjka osoblja, rekla je Jacqueline Mocatta, koja radi u ugostiteljstvu.


“Postoji samo određeni broj gostiju koji možemo primiti s obzirom na našu radnu snagu, jer je većina zaposlenika trenutno bolesna”, rekla je.


Sumnja u službene podatke


Korisnici se na društvenim mrežama žale da će ostati kod kuće jer je većina njihovih prijatelja pozitivna na covid.


“Prvo sam planirao otići u Šangaj za Božić, ali sada mogu samo ležati u krevetu”, napisao je jedan korisnik na Weibu, kineskoj društvenoj mreži sličnoj Twitteru.


Broj zaraženih u Kini vjerojatno je veći od milijun dnevno s više od 5000 smrtnih slučajeva dnevno, što je “potpuni kontrast” službenim podacima, objavila je ovog tjedna britanska tvrtka za zdravstvene podatke Airfinity.


Kineske nacionalne zdravstvene vlasti u subotu su izvijestile o 4128 simptomatskih zaraza covidom-19 dnevno te su rekle da nema smrtnih slučajeva četvrti dan zaredom.


Bloomberg News izvijestio je u petak da je prošli tjedan u jednom danu moglo biti zaraženo gotovo 37 milijuna ljudi, pozivajući se na procjene zdravstvenih vlasti.