Petak, 12. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

pronađeni svi dijelovi

SAD završio operaciju prikupljanja ostataka kineskog balona

Autor: Hina

17.02.2023. 20:50
SAD završio operaciju prikupljanja ostataka kineskog balona

Foto: ReutersAmerička vojska u petak je priopćila da je kod Južne Karoline uspješno završila operaciju vađenja ostataka navodnog kineskog nadzornog balona kojeg je oborio američki borbeni zrakoplov te da su ostaci poslani u laboratorij FBI-a na analizu.


“Posljednji dijelovi krhotina prebacuju se u laboratorij Federalnog istražnog ureda u Virginiji radi protuobavještajnog istraživanja, kao što je bilo i s prethodno pronađenim ostacima na površini i ispod nje”, navodi se u priopćenju Sjevernog zapovjedništva SAD-a.


Operacije su završene u četvrtak, brodovi mornarice i obalne straže napustili su područje, a sigurnosni perimetri oko lokacije su ukinuti, navodi se u priopćenju.
Američka vojska je ranije ovog tjedna objavila da je pronašla sve identificirane dijelove senzora i elektronike, kao i velike dijelove strukture balona.


Kineski balon, za koji Peking negira da je bio špijunski, tjedan dana je letio iznad teritorija SAD-a i Kanade prije no što je oboren blizu atlantske obale po nalogu predsjednika Joea Bidena. Ta je epizoda zategla odnose između Washingtona i Pekinga, zbog čega je ministar vanjskih poslova Antony Blinken odgodio put u Kinu.