Srijeda, 12. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

BAZA U ALJASCI

SAD ruskim diplomatima zabranio pristup sovjetskim grobovima

Autor: Hina

11.12.2022. 10:05
SAD ruskim diplomatima zabranio pristup sovjetskim grobovima

Foto: PixabayAmerički dužnosnici zabranili su ruskim diplomatima da posjete grobove sovjetskih vojnika na groblju u vojnoj bazi na Aljasci, objavila je u nedjelju ruska državna agencija TASS.


Rusko veleposlanstvo u Washingtonu objavilo je u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram kasno u subotu da je skupina ruskih diplomata posjetila Anchorage u petak i subotu.


“Nažalost, lokalne američke vlasti bez objašnjenja nisu dopustile diplomatima veleposlanstva da posjete nacionalno groblje Fort Richardson i kleknu pred grobovima sovjetskih pilota i mornara koji su poginuli na Aljasci 1942.-1945.”, citirao je TASS rusku diplomatkinju Nadeždu Šumovu.
“Pokušaji da se putem State Departmenta dobije pristup bili su neuspješni, diplomatska nota (ruskog) veleposlanstva u tom smislu je ignorirana.”


State Department nije odgovorio na zahtjev za komentar. Za pristup groblju u bazi američke vojske Fort Richardson potrebna je dozvola, navodi se na web stranici groblja.


Ruski diplomati posjećivali su groblje u prošlosti, objavilo je veleposlanstvo na Twitteru. Devet sovjetskih pilota i još dva vojnika pokopani su na groblju, naveo je TASS.


Poginuli su dok su letjeli zrakoplovima iz Sjedinjenih Država u Sovjetski Savez u sklopu programa Lend-Lease u vrijeme Drugog svjetskog rata.


Lend-Lease je bio pokušaj, započet prije nego što su se Sjedinjene Države pridružile ratu, da se saveznici opskrbe materijalom koji se smatra vitalnim za obranu Sjedinjenih Država.