Subota, 2. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

rat u ukrajini

Ruski plinovod i dalekovod oštećeni u ukrajinskom granatiranju

Autor: Hina

07.05.2023. 13:16
Ruski plinovod i dalekovod oštećeni u ukrajinskom granatiranju

Foto: ReutersPlinovod, dalekovod i kuća u selu Spodarjušino oštećeni su u prekonoćnom ukrajinskom granatiranju ruske Belgorodske oblasti, rekao je pokrajinski guverner u nedjelju, kada je iznad Kijeva oborena bespilotna letjelica.


“Najvažnije, nije bilo žrtava”, napisao je Vjačeslav Gladkov na komunikacijskoj platformi Telegram.


Reuters nije mogao nezavisno potvrditi izvješće.
Belgorodska oblast jedna je od nekoliko južnih ruskih pokrajina gdje su eksplodirali ciljevi poput skladišta goriva i streljiva otkako je počela invazije Moskve na Ukrajinu 24. veljače 2022.


Ukrajina gotovo nikada javno ne preuzima odgovornost za napade unutar Rusije ili na teritoriju Ukrajine pod ruskom kontrolom, no nedavno je rekla da je uništavanje infrastrukture priprema za planiranu ofenzivu.


Zračne uzbune čule su se nekoliko sati rano u nedjelju u otprilike dvije trećine Ukrajine, a dužnosnici su rekli da su sustavi protuzračne obrane oborili više bespilotnih letjelica, uključujući jednu u kijevskom zračnom prostoru.


“Tijekom zadnje zračne uzbune, neprijateljska izvidnička bespilotna letjelica je primijećena u zračnom prostoru Kijeva. Dron je uništen. Nije bilo žrtava ili štete”, napisala je kijevska vojna uprava na Telegramu.


Uzbune su se protezale od glavnog grada Kijeva i zapadnih pokrajina do svih istočnih krajeva i do Hersonske oblasti na jugu i Krima pod ruskom upravom. Dužnosnik na Krimu kojeg je instalirala Moskva je rekao da je Ukrajina poslala više od 10 dronova iznad Krima.


Lokalni dužnosnici u nekoliko ukrajinskih regija su objavili da su protuzračni sustavi korišteno preko noći, no u nedjelju nije bilo pojedinosti o potencijalnim žrtavama ili šteti.