ponedjeljak, 15. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

POSLJEDICE SANKCIJA

Ruske rafinerije u BiH nagomilale više od milijardu eura gubitaka

Autor: Hina

26.04.2023. 12:45
Ruske rafinerije u BiH nagomilale više od milijardu eura gubitaka

Foto: ReutersRafinerije u BiH, koje su u ruskom vlasništvu, nagomilale su ogromne gubitke i oni se trenutačno procjenjuju na više od 1,3 milijardi eura, tvrde u srijedu lokalni mediji.


Portal Capital.ba, specijaliziran za gospodarske teme, objavio je kako je akumulirani gubitak rafinerije nafte u Bosanskom Brodu te rafinerije ulja u Modriči, koje zajedno s lancem benzinskih crpki posluju unutar tvrtke “Nestro grupa”, na kraju 2022. godine premašio iznos od 2,6 milijardi konvertibilnih maraka odnosno 1,329 milijardi eura.


“Nestro grupa” u vlasništvu je ruskog koncerna “NeftGazInkor”, a otkako je on kupio jedine dvije rafinerije koje je imala BiH one su neprestano bilježila gubitke u poslovanju.
Ruska je tvrtka rafinerije kupila 2007. u transakciji neposrednom pogodbom s vladom Republike Srpske, na čijem je čelu tada bio Milorad Dodik, sadašnji predsjednik tog entiteta.


Obje rafinerije, zajedno s lancem benzinskih crpki, kupca su stajale 236 milijuna konvertibilnih maraka odnosno oko 120 milijuna eura. Oko 40 posto vlasništva nad “NeftGazInkorom” ima ruski državni koncern “Zarubežnjeft”.


Bosanskobrodska rafinerija izvan je pogona već gotovo pet godina zbog kvara na postrojenjima za preradu nafte, a vlasnici su se preusmjerili na planove za gradnju plinske elektrane koju za sada planiraju opskrbljivati plinom iz Hrvatske.


Rafinerija je improvizirano spojena na plinsku mrežu s Hrvatskom produktovodom koji dolazi iz pravca Slavonskog Broda, a raniji zahtjevi tvrtke “BH Gas” da se od Slavonskog Broda gradi plinovod ka Sarajevu propali su jer ih je iz političkih razloga blokirao Dodik, koji želi da se RS tim energentom opskrbljuje isključivo iz Rusije.


Opskrba plinom te rafinerije za Hrvatsku je važna jer se na taj način planiralo smanjiti onečišćenje zraka iz pogona za preradu nafte koje je utjecalo i na okoliš u Slavonskom Brodu.