Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

RAT SE NASTAVLJA

Rusija upozorila Dansku i Nizozemsku da će F-16 dovesti do eskalacije rata

Autor: Hina

21.08.2023. 12:47
Rusija upozorila Dansku i Nizozemsku da će F-16 dovesti do eskalacije rata

Foto: ReutersRusija je u ponedjeljak osudila odluku Danske i Nizozemske da doniraju Ukrajini borbene zrakoplove F-16, upozorivši da će to dovesti do eskalacije sukoba. Danska i Nizozemska u nedjelju su objavile da će dati Ukrajini zrakoplove F-16. Prvih šest zrakoplova bit će isporučeno oko Nove godine.


“To što je Danska sada odlučila donirati 19 zrakoplova F-16 Ukrajini vodi do eskalacije sukoba”, rekao je ruski veleposlanik Vladimir Barbin, a prenijela novinska agencija Ritzau.


“Skrivajući se iza premise da sama Ukrajina mora odrediti uvjete za mir, Danska želi svojim djelima i riječima postići da Ukrajina nema drugog izbora nego nastaviti vojni sukob s Rusijom”, rekao je.
Danski ministar obrane Jakob Ellemann-Jensen rekao je da će Ukrajina moći koristiti donirane zrakoplove F-16 samo na svojem teritoriju.


“Doniramo oružje pod uvjetom da ga se koristi da se otjera neprijatelja s teritorija Ukrajine. I ne više od toga”, rekao je Ellemann-Jensen u ponedjeljak.


“To su uvjeti, bilo da je riječ o tenkovima, borbenim zrakoplovima ili nečem drugom”, dodao je.


Danska će Ukrajini dati 19 zrakoplova. Nizozemska ima 42 zrakoplova F-16 na raspolaganju, ali još nije odlučila hoće li ih sve donirati. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je u nedjelju da će zrakoplovi ojačati ukrajinske zračne snage i pomoći u protuofenzivi protiv ruskih snaga.