Srijeda, 28. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

OSUĐENI U ODSUTNOSTI

Rusija neće Nizozemskoj izručiti osuđene za rušenje MH17

Autor: Hina

17.11.2022. 20:10
Rusija neće Nizozemskoj izručiti osuđene za rušenje MH17

Foto: ReutersRusija Nizozemskoj neće izručiti državljane osuđene u odsutnosti zbog njihove uloge u obaranju zrakoplova Malaysia Airlines na letu MH17 2014. iznad Ukrajine, rekao je ruski političar nakon presude izrečene ranije u četvrtak koju su pozdravile Ukrajina i Sjedinjene Države.


MH17 bio je putnički zrakoplov koji je 17. srpnja oboren iznad Ukrajine. Poginulo je svih 298 putnika i članova posade.


Ruski obavještajci Igor Girkin i Sergej Dubinskij te ukrajinski separatistički vođa Leonid Karčenko osuđeni su na doživotnu kaznu zatvora. Četvrti, Oleg Pulatov oslobođen je po svim točkama optužnice.
Rusija je u četvrtak osudila “političku” odluku, kako je okvalificirala presudu nizozemskog suda da trojicu muškaraca, od kojih su dvojica Rusa, proglasi krivim za za rušenje zrakoplova malezijske kompanije Malaysia Airlines iznad Ukrajine 2014. godine.


“Tijek i rezultat sudskog procesa pokazuju da se (odluka) zasniva na političkom naređenju”, objavilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju.


“Proces u Nizozemskoj ima sve izglede postati jedno od najskandaloznijih u povijesti suđenja”, navodi ruski MVP, dodavši da je sud “bio pod neviđenim pritiskom nizozemskih političara, tužitelja i medija da nametne politički motiviran ishod”.


Ukrajinski predsjednik pozdravio je presudu, no rekao je da se sada mora suditi “onima koji su naredili” napad.


“Kazna za sve ruske zločine – sadašnje i prošle – bit će neizbježna”, napisao je Volodimir Zelenskij na Twitteru.


Vodeći ruski političar rekao je novinskoj agenciji Tass da Moskva neće izručiti Girkina i Dubinskog.


Andrej Klišas, član gornjeg doma ruskog parlamenta, rekao je za Tass da odluka suda neće imati nikakve pravne posljedice.


Rusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da su tužitelji ignorirali sve dokaze koji su ukazivali na to da su raketu mogle lansirati ukrajinske snage s teritorija pod kontrolom Kijeva.


“Duboko žalimo što je Okružni sud u Den Haagu zanemario načela nepristrane pravde u korist aktualne političke situacije”, naveo je ruski MVP.


Washington je pozdravio presudu kao “važnu etapu” u zadovoljenju pravde, prenosi agencija AFP.


“Odluka suda u Den Haagu važna je etapa u nastojanju da se zadovolji pravda za 298 osoba osoba koje su izgubile život 17. srpnja 2014.”, rekao je šef američke diplomacije Antony Blinken u priopćenju.