Nedjelja, 21. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

32 C°

Novi START

Rusija: "Američki zahtjevi su postali cinični"

Autor: Hina

08.02.2023. 15:33
Rusija:

Foto: iStockRusko ministarstvo vanjskih poslova reklo je u srijedu da su američki zahtjevi da se nastave inspekcije prema sporazumu o kontroli nuklearnog naoružanja Novi START “cinični”, s obzirom na potporu Washingtona Ukrajini.


U napomenama koje su objavile ruske novinske agencije, ministarstvo je također upozorilo da djelovanje Washingtona prema Moskvi predstavlja “stvarni rizik” od izravnog vojnog sukoba između dvije nuklearne sile, izvijestila je novinska agencija RIA.


Pregovori između Moskve i Washingtona o nastavku inspekcija prema sporazumu Novi START bili su planirani za prošli studeni, no otkazani su u posljednjem trenutku.
Rusija je rekla prošli tjedan da želi sačuvati Novi START, posljednji nuklearni sporazum sa SAD-om, unatoč destruktivnom američkom pristupu kontroli oružja, prema njezinim riječima.


“Ruska strana ponovno potvrđuje nepromijenjenu privrženost sporazumu Novi START kao važnom instrumentu za održavanje međunarodne sigurnosti i stabilnosti”, novinska agencija RIA je u srijedu citirala rusko ministarstvo vanjskih poslova.


Novi START je stupio na snagu 2011. godine i 2021. je produžen na još pet godina. Ograničava broj strateških nuklearnih glava koje SAD i Rusija mogu rasporediti, kao i njihovo raspoređivanje na kopnu, u podmornicama i bombarderima koji ih isporučuju.


Zajedno, Rusija i SAD imaju 90 posto nuklearnih glava na svijetu. Budućnost Novog START-a dobila je novu važnost u vrijeme kad je ruska invazija Ukrajine gurnula dvije zemlje bliže izravnom sukobu nego u posljednjih 60 godina.