Utorak, 6. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

rat u ukrajini

Rusi tvrde kako su osvojili prvi strateški važan grad u zadnjih pola godine

Autor: Hina

11.01.2023. 08:37
Rusi tvrde kako su osvojili prvi strateški važan grad u zadnjih pola godine

Foto: TelegramOsnivač privatne ruske plaćeničke vojske Wagner Jevgenij Prigožin objavio je na svojem Telegramu fotografiju za koju tvrdi da je noćas snimljena u ukrajinskom gradu Soledaru.


Na njoj pozira i osobno, a tvrdi da su njegove trupe preuzele kontrolu nad cijelim teritorijem ovog strateški važnog grada. Pod njihovom kontrolom su, navodi, i podzemni rudnici soli.


“U središtu grada stvorio se kotao u kojem se vode urbane borbe. Sutra će biti objavljen broj zarobljenika”, rekao je Prigožin, prenose ruske RIA Novosti.
Ranije je proruski dužnosnik DPR-a Denis Pušilin objavio kako su ruske snage preuzele kontrolu nad središtem tog grada, kao i da ukrajinske trupe trpe ogromne gubitke, ali nastavljaju pružati otpor. U utorak ujutro palo je selo Bahmutskoje u blizini Soledara.


RIA Novosti pišu kako je Soledar od strateške važnosti za Kijev, jer se nalazi u središtu obrambene linije Artemovsk (Bakhmut) – Seversk. “Oslobađanje Soledara” omogućit će, pojašnjavaju, presjecanje izravne opskrbne rute između Artemovska i Severska, kao i pokrivanje Artemovska sa sjeverne strane.


Britanski obavještajci potvrdili


Velika Britanija objavila je u utorak da je Rusija vjerojatno zauzela Soledar, rudarski grad na istoku Ukrajine.


Britansko ministarstvo obrane objavilo je da su ruski vojnici i plaćenici Wagnera nakon četiri dana napredovanja vjerojatno preuzeli kontrolu nad Soledarom gdje se nalaze rudnici soli.


Bude li to potvrđeno, to bi bio najvažniji ruski uspjeh od kolovoza, nakon niza ponižavajućih poraza u drugoj polovici prošle godine. Ruske snage bore se mjesecima za obližnji Bahmut, nekoliko kilometara jugozapadno. Obje strane imaju goleme gubitke.


Moskva tvrdi da bi zauzimanje Bahmuta bilo važan korak prema preuzimanju pune kontrole nad Donjeckom oblasti, jednom od četiriju pokrajina koje je anektirala prije dva mjeseca.


Rusko ministarstvo obrane nije spomenulo Soledar ni Bahmut na brifingu za novinare u ponedjeljak.


“Ruski pravac preko Soledara vrlo je vjerojatno pokušaj okruženja Bahmuta sa sjevera i remećenja ukrajinskih komunikacijskih linija”, objavilo je britansko ministarstvo obrane u kratkom dnevnom brifingu.


Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij priznao je u noćašnjem obraćanju da je situacija u Soledaru “teška”, ali i rekao da su ukrajinski branitelji kupili vrijeme svojom ustrajnošću te da će Kijev naposljetku protjerati Ruse iz cijelog Donbasa.


“A što želi Rusija postići ondje? Sve je u potpunosti uništeno, nema gotovo nimalo života. I tisuće njihovih ljudi su izgubljene: sva zemlja u blizini Soledara prekrivena je leševima okupatora i ožiljcima od napada”, rekao je. “Tako izgleda ludilo”.