Četvrtak, 25. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

RAT U UKRAJINI

Rusi još uvijek pokušavaju osvojiti razoreni Bahmut

Autor: Hina

28.04.2023. 07:46
Rusi još uvijek pokušavaju osvojiti razoreni Bahmut

Foto: ReutersRuske snage pokušale su u četvrtak presjeći važne opskrbne pravce prema istočnom ukrajinskom gradu Bahmutu i time izvršiti veći pritisak na obrambene snage, izjavili su ukrajinski dužnosnici. Glasnogovornik ukrajinske vojske Serhij Čerevati izjavio je da je u posljednja 24 sata evidentirano 13 napada na Bahmut.


“Glavni cilj neprijatelja u sektoru Bahmuta je presjeći komunikacijske rute. Ali zahvaljujući stalnoj protubaterijskoj borbi (…) možemo dostaviti zalihe i evakuirati naše ranjene”, rekao je Čerevati.


Ruske jedinice već deset mjeseci pokušavaju osvojiti razrušeni Bahmut, grad koji je nekad brojao oko 70 tisuća stanovnika, a koji vide kao “odskočnu dasku” za napad na druge gradove, dok se Kijev obvezao na njegovu obranu, podsjeća Reuters.
Rusko ministarstvo obrane izvijestilo je o uspjesima protiv ukrajinskih snaga u raznim sektorima, ali nije izravno spomenulo Bahmut. Reuters nije mogao provjeriti izvješća s bojnog polja. Ukrajinski vojni analitičar Oleksandr Musijenko rekao je da u žestokim borbama okruzi brzo prelaze iz “ruke u ruku”.


“Ukrajina uspješno izvodi lokalne protunapade, otežavajući Rusima zauzimanje Bahmuta”, izjavio je Musijenko za ukrajinski NV radio.


Jevgenij Prigožin, vođa ruske plaćeničke skupine Wagner, koja uz rusku vojsku djeluje na području Bahmuta, ranije danas je izjavio da se šalio kada je rekao da će njegove snage obustaviti vatru kako bi omogućili ukrajinskim snagama da pokažu grad američkim novinarima.


Ruska industrija dronova uskoro bi mogla vrijediti oko 12 milijardi dolara


Ruska industrija bespilotnih letjelica uskoro bi mogla vrijediti više od 12 milijardi američkih dolara, nakon što se provede plan o povećanju proizvodnje, izjavio je u četvrtak ruski predsjednik Vladimir Putin.


Krajem prošle godine Putin je rekao da Rusija mora povećati svoju proizvodnju bespilotnih letjelica (UAV) i stvoriti infrastrukturu za njihovu široku vojnu i civilnu upotrebu.


Putin je zajedno s rukovoditeljima iz područja proizvodnje bespilotnih letjelica razmotrio trenutne brojke, a složili su se da aktivnim radom svih, uključujući državu, može biti dosegnut navedeni iznos.


Prošle godine je naredio izradu strategije razvoja dronova do 2030., prema najavi prvog potpredsjednika vlade Andreja Belousova taj plan bi trebao biti spreman do 1. srpnja, a prema procjenama Rusija bi do kraja 2026. trebala biti u stanju proizvoditi 18 tisuća dronova godišnje.


Putin, koji je izjavu dao nakon obilaska industrijskog parka u Moskvi, posebno dizajniranog za proizvodnju dronova, ustvrdio je da bi se bespilotne letjelice mogle koristiti u gotovo svakom dijelu gospodarstva.


Iako Rusija već proizvodi brojne bespilotne letjelice, one nisu jako napredne i Moskva u svojoj agresiji na Ukrajinu uglavnom koristi iranske bespilotne letjelice Shahed, podsjeća Reuters.