Četvrtak, 7. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

vojna pomoć

Rusi bjesne zbog uvoza njemačkih tenkova Ukrajini: ‘Još jedna očigledna provokacija’

Autor: Hina

25.01.2023. 08:12
Rusi bjesne zbog uvoza njemačkih tenkova Ukrajini: ‘Još jedna očigledna provokacija’

Foto: ReutersNjemačka je primila službeni poljski zahtjev za isporuku njemačkih tenkova Leopard 2 Ukrajini, a Reuters tvrdi, pozivajući se na svoje izvore, da će kancelar Olaf Scholz to i odobriti. Službene potvrde za to još nema, a pravila za ponovni izvoz njemačke vojne opreme su stroga i složena.


Svo oružje proizvedeno u Njemačkoj ima u ugovoru o prodaji klauzulu o “krajnjem korisniku” što znači da njihov novi vlasnik treba odobrenje Berlina ako želi proslijediti to oružje drugoj zemlji. Zahtjevi za ponovni izvoz obično dobiju zeleno svjetlo ako se oružje namjerava poslati drugim članicama Sjevernoatlantskog saveza (NATO) ili zemljama koje su bliske saveznice.


Odobrenje će biti uskraćeno “ako postoji razlog za pretpostavku da bi isporuka bila u suprotnosti s ambicijom Njemačke da održava dobre odnose s drugim zemljama”.


Osjetljivo pitanje
Isto vrijedi i za slučajeve u kojima bi se oružje moglo koristiti za vođenje napadačkog rata ili bi odobrenje za ponovni izvoz moglo prekršiti obveze Njemačke prema međunarodnom pravu.


Budući da je vojni izvoz osjetljivo pitanje u Njemačkoj, strane zemlje obično ne podnose izravno službeni zahtjev za ponovni izvoz njemačkim vlastima. One će radije razjasniti stav Berlina tako što će napraviti takozvani “preliminarni upit”, dajući Njemačkoj priliku da signalizira je li spremna isporučiti traženo oružje ili ne.


U suprotnom, strana država se suzdržava od podnošenja službenog zahtjeva za ponovni izvoz i ne čini se nikakva diplomatska šteta.


Ovaj mehanizam znači da Poljska može, podnošenjem službenog zahtjeva za ponovni izvoz, prisiliti njemačkog kancelara Olafa Scholza da se izjasni je li spreman da Poljska šalje svoje Leoparde u Ukrajinu ili ne. Međutim, u prošlosti je njemačka vlada odgađala odluku i dugo nije odgovarala na zahtjeve za izvoz u osjetljivim slučajevima


Najstroži izvozni režim u svijetu


Poljska i nekoliko drugih zemalja rekle su da žele opskrbiti Ukrajinu tenkovima Leopard 2 njemačke proizvodnje za obranu od Rusije.


Tenkove Leopard, koje koristi niz zemalja NATO-a, stručnjaci za obranu smatraju najprikladnijima za Ukrajinu. Poljska će od Njemačke tražiti dopuštenje za ponovni izvoz tenkova Leopard 2 u Ukrajinu, ali i bez toga Varšava bi ih mogla poslati kao dio koalicije zemalja, rekao je u ponedjeljak poljski premijer Mateusz Morawiecki.


Ako se tenkovi pošalju bez suglasnosti Berlina, potencijalna posljedica bi mogla biti to da Njemačka odbije isporučiti rezervne dijelove za njih, rekao je obrambeni analitičar Konrad Muzyka.


“Zbog toga je iz perspektive Varšave važno ne odstupiti od linije i stvoriti veću koaliciju”, rekao je.


Tenkovi su oružje koje zahtijeva održavanje. Oni su vrlo osjetljivi i brzo će se pokvariti bez održavanja i spremne zalihe rezervnih dijelova. Unatoč tome, Poljska s velikom brojem od gotovo 250 tenkova Leopard može se osloniti na opsežne zalihe rezervnih dijelova i sposobnu obrambenu industriju, prema stručnjacima, što bi joj trebalo omogućiti servisiranje bilo kojeg Leoparda predanog Ukrajini na određeno vrijeme.


Dugoročno, međutim, Varšava ili Kijev bi se ipak vjerojatno morali obratiti Njemačkoj kako bi nabavili još rezervnih dijelova.


Njemačka ima jedan od najstrožih režima izvoza obrane na svijetu – uglavnom zbog svoje prošlosti prije 1945. godine. Bilo je pokušaja omekšavanja pravila kako bi se olakšala suradnja na obrambenim projektima s drugim zemljama poput Francuske ili Britanije, ali dosad ništa nije provedeno, dijelom i zbog protivljenja Zelenih.


Antonov: ‘Očita provokacija’


Moguće isporuke borbenih tenkova od strane Washingtona Ukrajini bit će “još jedna očigledna provokacija” protiv Rusije, izjavio je u srijedu Anatolij Antonov, ruski veleposlanik u Sjedinjenim Državama.


“Očito je da nam Washington namjerno pokušava nanijeti strateški poraz”, rekao je Antonov u primjedbama objavljenim u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram veleposlanstva.


“Ako Sjedinjene Države odluče isporučiti tenkove, onda opravdavanje takvog koraka argumentima o ‘obrambenom oružju’ definitivno neće uspjeti. To bi bila još jedna očigledna provokacija protiv Ruske Federacije.”


Očekuje se da će Sjedinjene Države već u srijedu objaviti da će poslati teške tenkove u Ukrajinu.