Petak, 8. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

-1 C°

PRVI AZIJSKIH KORIJENA

Rishi Sunak postaje novi britanski premijer

Autor: Zadarski list

24.10.2022. 19:20
Rishi Sunak postaje novi britanski premijer

Foto: ReutersRishi Sunak postat će sljedeći britanski premijer nakon što se njegova suparnica Penny Mordaunt u posljednjem trenutku povukla iz utrke za torijevsko vodstvo, prenosi britanski Telegraph. Sunak, jedan od najbogatijih političara u Westminsteru, od kralja Charlesa zatražit će da sastavi vladu, zamijenivši Liz Truss, čelnicu u odlasku koja je na tom mjestu izdržala samo 44 dana prije nego je dala ostavku.


Cijene funte i britanskih državnih obveznica nakratko su skočile na vijesti o Mordauntovom povlačenju iz utrke za premijerku, ali su se ubrzo vratile na prijašnju razinu. Prema reporteru ITV-a, kralj se vraća u London i mogao bi prihvatiti Trussovu ostavku kasnije u ponedjeljak ili utorak.


Sunak, 42-godišnji bivši ministar financija, postaje treći britanski premijer u manje od dva mjeseca, sa zadatkom da vrati stabilnost u zemlju koja se tetura nakon godina političkih i gospodarskih previranja. Od multimilijunaša se očekuje kako će pokrenuti duboke rezove u potrošnji s ciljem obnavljanja fiskalne reputacije Britanije, baš u trenutku kada zemlja klizi u recesiju, povučena skokovitim cijenama energije i hrane.
Također će naslijediti političku stranku koja se raspala po ideološkim linijama, što je izazov koji je naštetio bogatstvu nekoliko bivših konzervativnih vođa.