Srijeda, 29. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

VELIKO NESLAGANJE

Registarske ploče zakuhavaju sukob Kosova i Srbije

Autor: ZL

06.11.2022. 20:45
Registarske ploče zakuhavaju sukob Kosova i Srbije

Foto: ReutersKosovski Srbi koji rade na graničnim prelazima Jarinje i Brnjak na sjeveru zemlje, dali su u nedjelju ostavke u znak prosvjeda zbog naredbe Prištine da se koriste kosovske registarske pločice umjesto onih koje je izdala Srbija, prenosi Reuters.


300 ostavki u sjevernom gradu Mitrovici, o kojima su izvijestili srpski mediji, dio su šireg srpskog pokreta za povlačenje iz državnih institucija, uključujući sudove, policiju, parlament i vladu.


U sjevernoj Mitrovici nekoliko tisuća Srba okupilo se u podne na prosvjedu protiv obaveznih kosovskih registarskih oznaka. Mahali su srpskim zastavama i svirala se srpska himna.
Dugogodišnji spor oko registarskih tablica potaknuo je napetosti između Srbije i njezine bivše pokrajine Kosova, koje je steklo neovisnost 2008. i dom je srpske manjine na sjeveru koju podržava Beograd. Kosovska policija je u priopćenju rekla kako je svjesna da su srpski policajci napustili svoja mjesta, a neki su predali policijsku opremu.


Premijer Albin Kurti okrivio je Beograd da nastoji destabilizirati Kosovo podupirući Srbe u njihovom bojkotu državnih institucija.


“Još jednom pozivam sve građane srpske nacionalnosti u našoj zemlji da ne napuštaju institucije, da ne daju ostavke, da ne napuštaju svoja radna mjesta, jer će biti manje korisni za narod”, rekao je on.


Kosovska vlada priopćila je da će ovog mjeseca početi izdavati kazne srpskim vozačima koji koriste srpske tablice te da će zaplijeniti vozila kojima nisu promijenjeni registarski brojevi do 21. travnja 2023.


“Povlačenje kosovskih Srba iz kosovskih institucija nije rješenje za trenutne sporove. Ono ima potencijal za daljnju eskalaciju napetosti na terenu”, rekao je visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell u izjavi u subotu.


Otprilike 50.000 Srba koji žive na većinskom srpskom sjeveru smatraju Srbiju svojom domovinom i većina njih koristi srpske tablice, dok još 50.000 Srba koji žive u drugim dijelovima Kosova u kojima su većinski Albanci koristi kosovske tablice.