Subota, 18. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

RUSKI PREDSJEDNIK

Putin posjetio sjedište ruske vojne industrije: “Pojačajte proizvodnju za rat”

Autor: Hina

23.12.2022. 21:50
Putin posjetio sjedište ruske vojne industrije: “Pojačajte proizvodnju za rat”

Foto: ReutersPredsjednik Vladimir Putin u petak je ruskim čelnicima obrambene industrije poručioo da pojačaju napore kako bi osigurali da ruska vojska brzo dobije sve potrebno oružje, opremu i vojne potrepštine koje treba za borbu u Ukrajini.


Putin, koji je ruski rat u Ukrajini prikazao kao povijesni napor da se odupre, kako kaže, prekomjernom zapadnom utjecaju na globalnu politiku, dao je komentare pri posjetu Tuli, središtu ruske vojne industrije.


“Najvažniji ključni zadatak našeg vojno-industrijskoga kompleksa je opskrbiti naše jedinice i snage na prvoj liniji svime što im treba: dovoljnom količinom oružja, opreme i municije prave kvalitete u najkraćem mogućem roku”, kazao je Putin.


“Također je važno usavršiti i značajno poboljšati tehničke karakteristike oružja i opreme za naše borce s obzirom na iskustvo koje smo stekli u bitkama”.
Putin je ovaj tjedan kazao da je ruska vojska morala učiti iz grešaka te riješiti probleme u kojima se zatekla u Ukrajini, te je obećao da će vojsci dati sve što u ratu koji traje gotovo 11 mjeseci.
Otkad su deseci tisuća ruskih vojnika poslani u Ukrajinu 24. veljače zbog, kako ju Putin naziva, “specijalne vojne operacije”, Moskva je ustupila gotovo polovicu svih teritorija koje je isprva zauzela.


Izgubila je ili napustila značajne količine vojne opreme te, prema američkim dužnosnicima, ima na desetke tisuća mrtvih.


Putin je priznao da kampanja novačenja, kojom se nastojalo dodati još oko 300 tisuća vojnika, nije pošla po planu, te je naredio da se nedostaci žurno isprave, kao što su manjak osnovne opreme i obuke.


Veliki dio Ukrajine ipak je i dalje pod ruskom kontrolom, a Putin je kazao da će Moskva pobijediti usprkos žestokom otporu Ukrajine i oružju u vrijednosti više milijardi dolara koje Kijev prima od zapada, uz vojne obavještajne informacije i druge vrste pomoći.


Objavio je ovaj tjedan da će država osigurati da se sve vojne potrebe zadovolje “bez financijskih ograničenja”, no kazao je da nema potrebe za “militarizacijom” ekonomije.


U petak je čelnicima obrambene industrije kazao da želi čuti njihove prijedloge za rješavanje određenih problema te da želi da stručnjaci u vojnoj industriji izravno surađuju sa snagama na frontu kako bi oružje i opremu mogli redovito usavršavati.


Ruska obrambena industrija pod pritiskom je da zadovolji potrebe za oružjem i opremom. Vođa sindikata u regiji Urala kazao je za novinsku agenciju TASS prošli tjedan da tvrtke koje se bave vojnim narudžbama po novome rade šest dana u tjednu u smjenama koje traju i do 12 sati.


Ministar obrane Sergej Šojgu u petak je posjetio tvornicu oružja Kalašnjikov u Iževsku te je kazao direktoru da će država “značajno povećati” broj narudžbi iz tvornice, izvijestila je vojna televizija Zvezda.