Srijeda, 19. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

OPASAN POTEZ

Putin objavio da nuklearno oružje u Bjelorusiju stiže u srpnju

Autor: Hina

10.06.2023. 11:14
Putin objavio da nuklearno oružje u Bjelorusiju stiže u srpnju

Foto: ReutersRuski predsjednik Vladimir Putin je u petak najavio svoj plan da od početka srpnja u Bjelorusiji rasporedi taktičko nuklearno oružje. Putin je rekao da će pripreme za ključna postrojenja biti završene 7. i 8. srpnja i da će tada započeti premještanje.


Priopćenje je objavljeno nakon sastanka s bjeloruskim predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom, prema ruskoj državnoj novinskoj agenciji TASS. To bi značilo da će premještanje započeti netom prije samita NATO saveza u Litvi, koja graniči s Bjelorusijom. Samit u litavskom glavnom gradu Vilniusu održat će se 11. i 12. srpnja.


Putin je još 25. ožujka najavio da će premjestiti rusko nuklearno oružje u savezničku zemlju, bivšu sovjetsku republiku Bjelorusiju. Potez opravdava tvrdnjom da Sjedinjene Američke Države već godinama imaju nuklearno oružje u europskim zemljama poput Njemačke.
Zapadni vojni saveznici su oštro kritizirali taj plan. Lukašenko je koncem svibnja rekao da je najavljeni transfer naoružanja u njegovu zemlju već započeo.


Bjelorusija će, ako se izvrši plan Moskve, po prvi put od 1990-ih imati nuklearno oružje nakon što ga je dobrovoljno predala nakon raspada Sovjetskog Saveza. Rasporedit će se projektili ‘Iskander’, koji se mogu opremiti nuklearnim bojnim glavama.


Nekoliko bjeloruskih borbenih zrakoplova je također prilagođeno za korištenje novog naoružanja, prema izvješću TASS-a.