Petak, 12. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Nakon novog poraza

Putin naredio prikazivanje dokumentaraca o svojoj invaziji na Ukrajinu

Autor: Hina

03.01.2023. 20:27
Putin naredio prikazivanje dokumentaraca o svojoj invaziji na Ukrajinu

Foto: ReutersRuski predsjednik Vladimir Putin naredio je u utorak vladi da do veljače organizira u kinima prikazivanje “dokumentarnih filmova” o ofenzivi ruske vojske u Ukrajini.


“Na ministarstvu kulture je da uputi prijedloge kako bi se zajamčilo prikazivanje nacionalnih dokumentarnih filmova u kinima o temama povezanim sa specijalnom vojnom operacijom i sa suzbijanjem širenja neonacističke i neofašističke ideologije”, navodi se u poruci objavljenoj na mrežnoj stranici Kremlja.


Rusija tvrdi ofenzivom u Ukrajini želi “denacificirati” zemlju, a Kremlj je optužio ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija, porijeklom Židova, čiji je djed bio jedini preživjeli od četvorice braće koji su se u tadašnjoj sovjetskoj vojsci borili protiv nacističke invazije na Rusiju u Drugom svjetskom ratu, i vlasti u Kijevu za suradnju s ultranacionalističkim snagama.
Odluka dolazi nakon niza poraza koje je ruska vojska pretrpjela u Ukrajini, pa se tako zadnjih mjeseci morala povući iz Harkivske oblasti na sjeveroistoku i iz grada Hersona na jugu.


U ponedjeljak je ruska vojska morala priznati gubitke u Makijivki, na istoku Ukrajine, gdje je u napadu ukrajinskih snaga izgubila najmanje 63 vojnika.


Rusija je već donijela niz zakona kojima kontrolira javni govor u vezi sa “specijalnom vojnom operacijom”, kako naziva rat u Ukrajini. Po tom se zakonu strogo kažnjava svatko tko objavljuje informacije o oružanim snagama koje pravosuđe ocijeni “lažnima”.