Subota, 15. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

UOČI GODIŠNJICE INVAZIJE

Putin najavljuje jačanje nuklearnih snaga i postavljanje “oružja sudnjeg dana”

Autor: Hina

23.02.2023. 09:05
Putin najavljuje jačanje nuklearnih snaga i postavljanje “oružja sudnjeg dana”

Foto: iStock/REUTERSRuski predsjednik Vladimir Putin rekao je da će Rusija zadržati povećani fokus na jačanju svojih nuklearnih snaga, u obraćanju povodom obilježavanja državnog praznika Dana branitelja domovine u četvrtak, dan prije prve godišnjice invazije na Ukrajinu.


Putin je to izjavio nakon suspenzije bilateralnog sporazuma o kontroli nuklearnog naoružanja sa Sjedinjenim Američkim Državama.


“Kao i do sada, povećanu pozornost usmjerit ćemo prema jačanju nuklearne trijade”, rekao je Putin, misleći na tri načina lansiranja nuklearnih projektila.
Putin je rekao da će ove godine prvi put biti raspoređene interkontinentalne balističke rakete Sarmat. To oružje koje može nositi više nuklearnih bojevih glava. Dodao je kako će Rusija “nastaviti masovnu proizvodnju” aerobalističke hipersonične rakete Kinžal, dok će započeti masovnu proizvodnju produbrodskog hipersoničnog projektila Cirkon.


Rusija bi u petak trebala započeti vojne vježbe s Kinom u Južnoj Africi na koju je poslala i fregatu opremljenu hipersoničnim projektilima.


Putin je u utorak suspendirao sporazum o kontroli nuklearnog naoružanja Novi START sa SAD-om, optuživši Washington da rat u Ukrajini pretvara u globalni naoružavanjem Ukrajine.


Biden je u srijedu u Varšavi upozorio da je suspenzija START-a “velika pogreška”, ali je dodao kako smatra da Putin “ne razmatra korištenje nuklearnog oružja ili nečeg sličnog”.


Visoki ruski vojni dužnosnik rekao je da će se Moskva držati dogovorenih ograničenja o nuklearnim projektilima i da će nastaviti obavještavati SAD o raspoređivanjima.


SAD će nastaviti ispunjavati obveze iz sporazuma o nuklearnom oružju


SAD planira nastaviti poštivati svoje obveze prema sporazumu o nuklearnom razoružanju Novi START, unatoč odluci Rusije da privremeno suspendira sporazum.


“Ništa se ne mijenja u smislu obveza koje trebamo ispuniti”, rekla je novinarima u srijedu glasnogovornica Pentagona Sabrina Singh.


Odluka Rusije da zamrzne sporazum je “nesretna i neodgovorna”, dodala je.


Vlada SAD-a vjeruje da “odgovorna nuklearna sila treba nastaviti raditi s drugim zemljama diljem svijeta koje imaju nuklearne sposobnosti” i Washington “ozbiljno” shvaća svoje obveze prema ugovoru Novi START, rekla je Singh.


Rusija je u srijedu službeno suspendirala Novi START sporazum, posljednji veliki ugovor te vrste s SAD-om, zbog velikih napetosti oko invazije na Ukrajinu.


Dok je Washington oštro kritizirao taj potez, glasnogovornik Pentagona je naglasio da obje zemlje i dalje komuniciraju. “Nije da smo prekinuli komunikaciju. Pozdravljamo komunikaciju s Rusijom”, rekla je Singh.