Srijeda, 24. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

35 C°

PERU

Proširila se teorija o misterioznim “izvanzemaljskim mumijama”

Autor: Hina

13.01.2024. 11:47
Proširila se teorija o misterioznim “izvanzemaljskim mumijama”

Foto: ReutersDvije “izvanzemaljske mumije” koje su se misteriozno pojavile u zračnoj luci u peruanskom glavnom gradu Limi prošlog listopada u potpunosti su zemaljskog porijekla, prema znanstvenoj analizi objavljenoj u petak. Stručnjaci su na tiskovnoj konferenciji dva mala primjerka opisali kao čovjekolike lutke, vjerojatno načinjene od ljudskih i životinjskih dijelova.


Analizirana je i posebna ruka s tri prsta za koju se vjeruje da potječe iz peruanske provincije Nazca, a stručnjaci su isključili bilo kakvu povezanost s izvanzemaljskim životom.


“To nisu izvanzemaljci. To su lutke načinjene od životinjskih kostiju s ovog planeta, međusobno povezanih suvremenim sintetičkim ljepilom”, rekao je Flavio Estrada, arheolog peruanskog instituta za pravnu medicinu i forenziku.
“Riječ je o posve izmišljenoj priči”, dodao je Estrada.


Dvije figurice, nalik na mumificirana tijela odjevena u tradicionalnu andsku odjeću, pojavile su se na aerodromu u prostoru dostavne tvrtke DHL u kartonskoj kutiji. Neki mediji su potom nagađali o njihovom mogućem izvanzemaljskom porijeklu.


Druga dva mala mumificirana tijela izduženih glava i ruke s tri prsta bili su prošlog rujna predmet saslušanja u meksičkom kongresu. Meksički novinar i dugogodišnji NLO entuzijast Jaime Maussan je tvrdio da je riječ od tisuću godina starim tijelima, pronađenim 2017. u Peruu, koja nisu povezana ni s kojom poznatom vrstom.


Većina stručnjaka ih je kasnije odbacila kao prevaru i rekla da je vjerojatno riječ o osakaćenim drevnim ljudskim mumijama pomiješanim sa životinjskim dijelovima, no sigurno su za Zemlje.


Stručnjaci na tiskovnoj konferenciji, koju je u petak organiziralo peruansko ministarstvo kulture, nisu rekli da su lutke pronađene u prostorima DHL-a povezane s tijelima u Meksiku, za koja su također naglasili da nisu izvanzemaljska.