Srijeda, 29. studenog 2023

Weather icon

Vrijeme danas

3 C°

TRANSNET

Problem s prijevozom otežava dolazak južnoafričkog ugljena u Europu

Autor: Hina

08.11.2022. 16:49
Problem s prijevozom otežava dolazak južnoafričkog ugljena u Europu

Foto: PixabayJužnoafrička logistička kompanija Transnet izvijestila je u utorak da će isporuka ugljena u Europu kasniti zbog iskakanja vlaka iz tračnica na putu prema luci Richards Bay, najavljujući stanku u snažnom rastu europskog uvoza.


Nema izvješća o ozlijeđenima, a timovi za hitne intervencije na putu su na mjesto nesreće, rekao je Transnet u priopćenju. Nisu naveli koliko je ugljena vlak prevozio.


Južnoafrički izvoz ugljena u Europu snažno je porastao u ovoj godini nakon što je u EU u kolovozu na snagu stupila zabrana uvoza ugljena iz Rusije zbog njezine invazije na Ukrajinu.
U prvoj polovini godine Južna Afrika je u EU izvezla osam puta više ugljena nego u istom razdoblju 2021., objavio je u kolovozu Thungela Resources, vodeći južnoafrički izvoznik ugljena i vlasnik najvećeg terminala za izvoz ugljena u Africi Richards Bay Coal Terminal (RBCT).


Europa se natječe s Azijom za južnoafrički ugljen, dodali su.


“Valja zabilježiti da je izvoz ugljena preko RBCT-a u Europu porastao oko 720 posto, s pola milijuna tona u prvoj polovini 2021. na 4,1 milijun tona u prvoj polovini 2022.”, izjavio je u kolovozu financijski direktor Thungele Deon Smith.


“U istom je razdoblju izvoz preko RBCT-a u Aziju pao za 17 posto u usporedbi s prvom polovinom 2021.”, dodao je Smith.


Više su ugljena iz Južnoafričke Republike uvozile u prvom redu Nizozemska, Njemačka, Poljska, Danska, Francuska, Italija i Ukrajina, pokazali su podaci do kojih je Reuters došao u lipnju.


Zbog velike potražnje južnoafrički je izvoznik u prvoj polovini godine prodavao ugljen po prosječnoj cijeni od 240 dolara po toni. U prvoj polovini prošle godine iznosila je 75 dolara po toni. To je više nego udvostručilo njegovu dobit u odnosu na prošlu godinu, navodi Reuters.