Srijeda, 12. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

spor oporavak

Prigušena osobna potrošnja glavni izazov za rusko gospodarstvo

Autor: Hina

27.12.2022. 19:37
Prigušena osobna potrošnja glavni izazov za rusko gospodarstvo

Foto: PixabayGlavni zadaci ruske vlade u 2023. godini bit će poticanje oporavka osobne potražnje i pomoć korporativnom sektoru da postane profitabilan, rekao je u utorak prvi potpredsjednik vlade Andrej Belousov.


„Potrošačko tržište oporavlja se jako sporo” i blizu je stagnacije, rekao je Belousov.


„(Oporavak je jako spor) prije svega zato što se rast naših realnih plaća jako sporo oporavlja i to je loša strana niske stope nezaposlenosti”, rekao je Belousov.
“Cijena visoke zaposlenosti jest jako spor rast realnih plaća”, naglasio je potpredsjednik ruske vlade.


Potrošačko kreditiranje, moćan alat za poticanje potražnje, također je u padu, dodao je Belousov.


Dobit kompanija manja je istodobno oko osam do 10 posto nego lani, što stvara probleme s ulaganjima, kazao je potpredsjednik ruske vlade.


“Naše kompanije financiraju više od 50 posto investicija vlastitim novcem. Ako im dobit padne, to znači da će pasti i ulaganja”, objasnio je.


Slabjenje rublje u posljednje vrijeme moglo bi pomoći. Rublja je ove godine uglavnom jačala zahvaljujući kontroli kapitala i kolapsu uvoza, približivši se nakratko i razini od 60 dolara.


No, prihodi kompanija sada padaju, pa bi im više odgovarao tečaj od 70 do 80 rublji za dolar, rekao je Belousov.


Inflacija bi iduće godine trebala iznositi pet do šest posto, no Belousov očekuje da će biti još i niža, što bi središnjoj banci otvorilo prostor za ublažavanje monetarne politike radi poticanja rasta.


Zapadne sankcije Moskvi zbog ruske invazije na Ukrajine zapriječile su ruskim kompanijama pristup na financijska tržišta. Brojne zapadne kompanije napustile su Rusiju koja sada traži nove partnere u prvom redu u Kini.


Međunarodni monetarni fond (MMF) prognozira da će se ruski BDP ove godine smanjiti 3,4 posto. U 2023. pad bi trebao biti ublažen na 2,3 posto.