Petak, 31. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

pandemija covida

Presretni Kinezi putuju kući za Novu godinu

Autor: Hina

21.01.2023. 08:49
Presretni Kinezi putuju kući za Novu godinu

Foto: ReutersGurajući se u prepuni vlak, Wang Chunfeng jedan je od milijuna Kineza koji ove lunarne Nove godine žele nadoknaditi izgubljeno vrijeme nakon duge razdvojenosti od obitelji zbog pandemije. Kina će ovaj vikend dočekati Godinu zeca i proslaviti „Proljetni festival”, najvažnije godišnje obiteljsko okupljanje.


S obzirom na to da su zdravstvene kontrole napokon ukinute, mnoštvo putnika uputilo se u petak vlakom iz Šangaja u središnji grad Wuhan, gdje su 2019. otkriveni prvi slučajevi covida-19.


„Sutra ćemo imati veliko obiteljsko okupljanje”, rekao je vidno uzbuđeni četrdesetogodišnji Wang.
„To je prvi put u tri godine da ćemo svi biti na okupu”, rekao je.


Kraj politike ‘nula covida’ omogućio je na neki način povratak normalnom životu, čak i ako broj zaraženih koronavirusom raste u cijeloj zemlji.


Kineski predsjednik Xi Jinping rekao je ovaj tjedan da je „zabrinut” zbog situacije s virusom u ruralnim područjima jer milijuni ljudi kreću iz bolešću teško pogođenih gradova na selo gdje su zdravstveni kapaciteti slabi. Ali mnogi u vlaku su slavili.


„Jedva čekamo da vidimo naše roditelje”, rekla je 35-godišnja Li koja je putovala s djetetom i suprugom.


„Kako bismo bili sigurni da ćemo dobiti karte, namještala sam budilicu za 5 sati ujutro cijeli tjedan”.


Kupnja karata bila je „puno teža nego prošle godine”, objasnio je njezin suprug. Par, koji vodi restoran blizu Šanagaja, morao je putovati šest sati vlakom na odvojenim sjedalima.


Nova politika, stare navike


Nakon što se koronavirus pojavio u Wuhanu, njegovih 11 milijuna građana provelo je lunarnu Novu godinu 2020. u karanteni koja ih je odsjekla od vanjskog svijeta 76 dana. Slijedili su mnogi drugi gradovi u pokrajini Hubei.


Idućih nekoliko godina izmjenjivala su se razna ograničenja kretanja i mnoštvo pravila o testiranju zbog čega je putovanje po Kini bilo jako teško. Otkako je vlada početkom prosinca naglo ublažila politiku prema covidu, Kina svjedoči eksploziji putovanja unutar zemlje.


Budući da u vlakovima ima malo prostora, putnici su objesili manje torbe na sjedala, a golem crni kofer blokirao je hodnik malo dalje u vagonu.


S ruksakom na koljenima, kovčegom i sportskom torbom ispod nogu, mlada žena u žutom šeširu kratila je vrijeme gledajući TV serije na telefonu, dok je stariji muškarac hrkao na svojem sjedalu.


Nasuprot njima, djevojčica je upravo snimila selfie, očigledno presretna što putuje. No stare navike teško se mijenjaju – jedna putnik nosio je kompletno zaštitno odijelo, a neki su prekrili lica plastičnim vizirima.


Domaćica vlaka s vremena na vrijeme je dezinficirala pod vagona i putnike se redovito putem razglasa upozoravalo da epidemija nije gotova. Putnika Tang Shufenga (34) nije trebalo podsjećati na to jer mu je djed nedavno umro od virusa.


Rekao je da koristi praznike kako bi posjetio baku koja živi 50 kilometara od Wuhana.


„Moja baka nije uopće dobro, zbog covida”, rekao je, dodajući da je „jako zabrinut”.