Četvrtak, 25. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

33 C°

službeni posjet

Premijer Plenković stigao u Srbiju

Autor: Hina

23.06.2023. 14:53
Premijer Plenković stigao u Srbiju

Foto: Dubravka Petrić/PIXSELLPremijer Hrvatske Andrej Plenković stigao je u petak prijepodne u Srbiju i posjet hrvatskoj manjini započeo susretom sa srijemskim biskupom koadjutorom Fabijanom Svalinom u vojvođanskom gradu Srijemskoj Mitrovici.


Sastanak je iza zatvorenih vrata održan nakon obilaska katedrale svetoga Dimitrija a nazočili su mu uz biskupe, mjesni svećenici i predstavnici katoličkih i hrvatskih institucija i organizacija u Srijemu. Srijemska Mitrovica vjersko je i institucionalno središte Hrvata katolika u Srijemu.


Tu je vojvođansku regiju tijekom ratnih devedesetih pod pritiskom i prijetnjama napustilo između 30.000 i 40.000 građana hrvatske pripadnosti.

Nakon gostovanja u Srijemskoj Mitrovici hrvatski premijer odlazi na susret s vodstvom zajednice na sjever Vojvodine u Suboticu. Sa srbijanskom premijerkom Anom Brnabić otvorit će novo sjedište hrvatske manjine Hrvatski dom – Maticu.


Novo zdanje nedaleko od središta Subotice bit će sjedište Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV), Novinsko izdavačke ustanove „Hrvatska riječ“ i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, a objekt bi trebao biti i centar kulturnog i društvenog života hrvatske zajednice u Srbiji.