Subota, 2. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

EU PODRŽAVA

Predsjedništvo COP27 za postupno smanjenje svih fosilnih goriva

Autor: Hina

15.11.2022. 16:26
Predsjedništvo COP27 za postupno smanjenje svih fosilnih goriva

Foto: ReutersEuropska unija podržava poziv Indije da se postupno smanji uporaba fosilnih goriva u sklopu sporazuma COP27, rekao je u utorak šef Unije za klimatsku politiku Frans Timmermans, pod uvjetom da to ne oslabi prethodne sporazume o smanjenju uporabe ugljena.


Indija želi da zemlje pristanu na postupno smanjenje svih fosilnih goriva na klimatskom samitu UN-a u Egiptu, umjesto užeg sporazuma o postupnom smanjenju ugljena koji je prošle godine dogovoren na klimatskoj konferenciji COP26.


“Podržavamo svaki poziv na smanjenje svih fosilnih goriva”, rekao je Timmermans na konferenciji za medije.
“No također se moramo pobrinuti da ovaj poziv ne oslabi ranije dogovore o postupnom smanjenju ugljena, ako bude povrh onoga što smo već dogovorili u Glasgowu, tada će EU podržati ovaj prijedlog”, dodao je.


Indija je bila među zemljama koje su se opirale naporima da se eliminira ugljen na prošlogodišnjim razgovorima o klimi u Glasgowu kada je konačni tekst izmijenjen u posljednji trenutak. Umjesto postupnog ukidanja energije iz ugljena, u tekstu je navedeno postupno smanjenje.


Širi pritisak na smanjenje uporabe svih fosilnih goriva stavio bi potrošače te proizvođače nafte i plina u središte pozornosti, kao i one zemlje koje se oslanjaju na ugljen.


Egipatsko predsjedništvo COP27 objavilo je u ponedjeljak navečer skicu potencijalnog dogovora na dvije stranice, s točkama koje ukazuju na mnoga pitanja uvrštena prema željama zemalja, od kojih su neka duboko podijelila nacije.


Dokument se nije odnosio na fosilna goriva, iako je glasnogovornik predsjedništva COP-a kasnije rekao da popis nije iscrpan i da ne sadrži jezik koji će se koristiti u konačnoj verziji.