Nedjelja, 19. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

PODIGNUTE ZASTAVE

Povijesne scene: Herson je slobodan

Autor:

11.11.2022. 16:38
Povijesne scene: Herson je slobodan

Foto: TwitterUkrajinske oružane snage stigle su do središta Hersona, dočekane presretnim stanovnicima s ukrajinskom zastavama, dok je rusko povlačenje iz ključnog strateškog grada na jugu palo u potpuni kaos.


Mnoštvo stanovnika, neki sa suzama radosnicama, podiglo je ukrajinske zastave oko središnjeg Trga Slobode i okupilo se kako bi pozdravilo prve trupe koje su stigle do središta grada, grleći vojnike koji su pristigli u nesvakidašnjem trenutku, javlja The Guardian.


Scene veselja u središtu Hersona odigravaju se na kraju emocionalno nabijenih 24 sata u kojima su se ruske snage u neredu povukle iz grada, a ukrajinske snage napredovale kroz predgrađa do povijesnog srca Hersona.


Stanovnici dočekuju osloboditelje
Dok su se ukrajinska oklopna vozila i kolone pješaštva približavali Hersonu tijekom petka ujutro, pozdravljali su ih civili koji su mahali zastavama u gradovima, selima i predgrađima Hersona koje su oslobodili.


Usred izvješća o napuštenim ili zarobljenim ranjenim ruskim vojnicima i ukrajinskom granatiranju vojnih prijelaza na rijeci Dnjepar, jedan ruski vojnik rekao je da je nekim jedinicama rečeno da pobjegnu na bilo koji način.


Istovremeno jedan ukrajinski dužnosnik iznio je tvrdnje da su se neki ruski vojnici utopili pokušavajući prijeći rijeku.


Snimke objavljene na društvenim mrežama u petak ujutro pokazuju kako ukrajinske vojnike pozdravljaju stanovnici u četvrti Korabelnyi u Hersonu, dok se u pozadini vidi gradski pub Garrison.


Ostale fotografije i snimke prikazuju mještane na središnjem trgu s ukrajinskim zastavama kako se pripremaju pozdraviti vojnike.


Kirilo Timošenko, zamjenik šefa ukrajinskog predsjedničkog ureda, objavio je svoju sliku s Jaroslavom Januševičem, prognanim šefom regije Herson, uz natpis: “On je spreman za više posla.”


Rusi pješice bježali preko Dnjepra


Dok je rusko ministarstvo obrane objavilo da je povlačenje završeno, ključni mostovi i prijelazi preko rijeke Dnjepar su dignuti u zrak, uključujući Antonivski most, ponton ispod njega i obližnji željeznički most.


Fotografije i snimke povlačenja pokazuju ruske vojnike kako pješice žure preko pontona ispod Antonivskog mosta, kolone vozila koje noću prelaze preko rijeke Dnjepar, i male skupine zarobljenih ruskih vojnika.


U svom dnevnom izvješću koje su citirale ruske novinske agencije, ministarstvo je reklo da su sve snage i oprema prebačeni na lijevu, odnosno istočnu obalu Dnjepra. U tvrdnji koja se nije mogla provjeriti, navodi se da je povlačenje završeno do petka ujutro po moskovskom vremenu (2 ujutro po GMT).


Kremlj je ostao prkosan, inzistirajući na tome da ponižavajuće povlačenje ni na koji način ne predstavlja neugodnost za predsjednika Vladimira Putina. Glasnogovornik Kremlja, Dmitrij Peskov, rekao je novinarima da Moskva nastavlja promatrati regiju Herson kao dio Rusije.


Herson je bio prvo veliko urbano središte koje je palo u ruke ruskih trupa nakon što je Putin najavio svoju “specijalnu vojnu operaciju” u Ukrajini u veljači, i to je bio jedini regionalni glavni grad koji su zauzele ruske snage.


Bilo je to jedno od područja koje je Rusija “anektirala” u rujnu nakon lažnih referenduma, što je osudila međunarodna zajednica.


Šest tjedana nakon “aneksije” Herson je slobodan


Šest tjedana nakon ove televizijske “aneksije”, Ukrajina je oslobodila Herson.


Procjenjuje se da je 20.000 ruskih vojnika bilo stacionirano zapadno od Dnjepra, u i oko grada Hersona.


Serhiy Khlan, zamjenik regionalnog vijeća Hersona, rekao je na konferenciji za novinare da neki ruski vojnici nisu mogli napustiti grad nakon višemjesečne okupacije te su se presvukli u civilnu odjeću.


“Broj tih ljudi nije poznat”, rekao je pozivajući lokalno stanovništvo da ostane kod kuće dok ukrajinske trupe čiste grad.


Kad su Rusi otišli, velika ukrajinska zastava izvješena je u središtu Hersona preko noći, vjerojatno su za to zaslužni partizani koji su kroz cijelu okupaciju bili aktivni u gradu, budući da su stanovnici uglavnom ostali u kućama usred izvještaja da su ukrajinske specijalne snage ušle u grad.


S ukrajinskim procjenama koje sugeriraju da se polovica ruskih vojnika povukla preko rijeke do četvrtka navečer, snimke objavljene na ruskim kanalima društvenih medija sugeriraju paniku u nekim jedinicama dok su pokušavale pobjeći.


Nesvakidašnje i emotivne scene


Dok je glavnina ukrajinskih snaga, napredujući iz tri smjera, osvajala selo za selom na svom putu, stanovnici su kidali proruske propagandne plakate i grlili napredujuće trupe u nesvakidašnjim i emotivnim scenama.


Rusija je u srijedu objavila da će se povući sa zapadne obale Dnjepra, uključujući i grad Herson.


Jedan neidentificirani ruski vojnik koji je objavio izvještaj o povlačenju opisao je kako je jedna jedinica odbacila svoje uniforme svaljujući krivnju na one u Rusiji koji su racionalizirali povlačenje.


“Hej svima, ljudi, živ sam”, rekao je vojnik, a lice mu je bilo vidljivo umorno na pozadini noćnog neba.


“Što da kažem? Sve što sam govorio dogodilo se. Oni koji za to traže opravdanje, uspoređujući to s Borodinom [krvava bitka tijekom Napoleonove invazije na Rusiju] ili bilo što drugo mogu, možete im reći neka se j*bu. Oni koji misle da će dalje biti sve u redu, recite im neka se j*bu.


“Onima koji kopaju utvrđenja na Krimu i u jednoj jedinici, koju neću imenovati, zadnja naredba bila im je da se presvuku u civilnu odjeću i odj*bu kako god žele.


Ruska panika i ukrajinska očekivanja


Drugi ruski kanali na društvenim mrežama također su koristili riječ “panika” kako bi opisali situaciju među nekim jedinicama koje su čekale prijelaz, upozoravajući da bi nove ruske obrambene linije na istočnoj obali Dnjepra mogle uskoro biti napadnute.


Ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov u intervjuu za Reuters rekao je da će rusko povlačenje osloboditi snage i Ukrajini i Rusiji da se aktiviraju na drugim bojištima. Sugerirao je da bi Rusija mogla jedinice koje je povukla iz Hersona prebaciti u susjednu oblast Zaporižja.


“Zima će usporiti svaku aktivnost na bojnom polju za obje strane… To je korisno i za nas i za njih. Odmorit će se”, rekao je.


Predvidio je da će Ukrajina iz zatišja izaći snažna, ojačana tisućama vojnika koji se obučavaju u Britaniji.


“Ovo vrijeme iskoristit ćemo maksimalno kako bi ojačali naše oružane snage, za pregrupiranje, za osvježenje i za rotaciju i dobro ćemo se pripremiti”, poručio je Reznikov.