Četvrtak, 20. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

32 C°

KOBNI PAD

Potvrđeno: Nema preživjelih u padu helikoptera s iranskim predsjednikom. Objavljene prve snimke s mjesta nesreće

Autor: Portal Novi list, Hina

20.05.2024. 08:27
Potvrđeno: Nema preživjelih u padu helikoptera s iranskim predsjednikom. Objavljene prve snimke s mjesta nesreće

Foto: REUTERSIranska državna novinska agencija IRINN objavila je rano jutros kako na mjestu pada helikoptera u kojem se nalazio iranski predsjednik Ebrahim Raisi – nema preživjelih.


“Nema znakova života onih koji su putovali u helikopteru koji se srušio u pokrajini Istočni Azerbajdžan”, izjavio je Pir-Hossein Kolivand, čelnik iranskog Crvenog polumjeseca, prema iranskim državnim vijestima IRIB.


Helikopter je prevozio ukupno devet osoba, među kojima su bili Raisi i ministar vanjskih poslova Hossein Amir Abdollahian.
Snimke olupine dronom koje je snimio Crveni polumjesec i prenijele državne medije FARS News Agency pokazale su mjesto pada na strmoj, šumovitoj padini, s malo preostalih dijelova helikoptera osim plavo-bijelog repa.


Još uvijek nema službene objave o njihovoj smrti.


Novinska agencija Reuters također je citirala neimenovanog iranskog dužnosnika koji je rekao da se strahuje da su svi putnici mrtvi.


Ranije


Sve je manje nade da su iranski predsjednik Ebrahim Raisi i njegov ministar vanjskih poslova preživjeli pad helikoptera u planinskom području po snježnom nevremenu, izjavio je u ponedjeljak iranski dužnosnik nakon što su spasioci locirali olupinu.


“Helikopter predsjednika Raisija je pri padu izgorio…nažalost, strahujemo da su svi putnici mrtvi”, rekao je neimenovani dužnosnik Reutersu.


Spasilačke ekipe su se po mećavi i po noći probijali kroz nepristupačan teren i u ranim satima u ponedjeljak uspjeli doći do ostataka letjelice u pokrajini Istočnom Azerbejdžanu.


“Vidimo olupinu i situacija ne izgleda nimalo dobro”, izjavio je šef iranskog Crvenog križa Pirhossein Kolivand državnoj televiziji.


Turski dron otkrio je izvor topline koja je dolazila iz srušenog helikoptera i koordinate mjesta nesreće podijelio s iranskim vlastima, prenijela je agencija Anadolija.


Iranska državna novinska agencija IRNA objavila je da je Raisi letio helikotperom Bell 212 američke proizvodnje.


Ranije je vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei pozvao Irance da ne brinu za zemlju. “Iranski narod ne treba biti zabrinut, neće biti previranja” u zemlji, rekao je i izrazio nadu da će “Bog vratiti predsjednika i njegove kolege u ruke nacije”.


Zapovjednik vojske naredio je da se u potrazi angažiraju svi resursi vojske i elitne Revolucionarne garde.


Nacionalna televizija je u nedjelju prekinula redovne programe i prenosila molitve za Raisija diljem zemlje.


Pomoć u potrazi ponudile su Turska, Rusija, Saudijska Arabija, Irak, Azerbajdžan i Europska unija.


Bijela kuća je objavila da je predsjednik Joe Biden upoznat s izvješćima o padu helikoptera. Kina je priopćila da je zabrinuta, a EU je ponudila satelitsko mapiranje terena.