Subota, 24. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

NORTHERN COASTS 23

Počele velike pomorske vojne vježbe NATO-a na Baltiku

Autor: Hina

09.09.2023. 21:17
Počele velike pomorske vojne vježbe NATO-a na Baltiku

Foto: Bundeswehr/NLVelike pomorske vojne vježbe 14 zemalja članica NATO-a, među kojima i Sjedinjene Države, počele su u subotu na Baltičkom moru pod zapovjedništvom Njemačke i pokazna su vježba sile kontekstu ruske agresije na Ukrajinu. Oko 30 brodova i podmornica, 19 zrakoplova i različitih kopnenih postrojbi sudjeluju u vježbi “Northern Coasts 23”, objavila je njemačka mornarica u priopćenju u subotu.


Više od 3.200 vojnika vježbat će “prvi put od početka tih manevara 2007. prema realističnom scenariju u okviru obrane NATO-a”, rekao je admiral flote Stephan Haisch.


Prethodnih godina, vježbe su prvenstveno pripremale vojnike za sprečavanje piratskih, terorističkih i krijumčarskih napada ili za sudjelovanje u međunarodnim misijama.
“Ruska agresija na Ukrajinu radikalno je promiienila stanje sigurnosti na Baltiku”, kazao je glasnogovornik NATO-a Dylan White.


“Vježbe ovakvog tipa šalju jasnu poruku. NATO je spreman braniti svaki centimetar savezničkog teritorija”, dodaje se u priopćenju.


Operacije koje će trajati do 23. rujna odvijat će se uglavnom u vodama Estonije i Latvije, uključivo na pripadajućem kopnenom i zračnom prostoru, te istočnim i središnjim dijelovima Baltičkog mora. Te dvije članice NATO, koje su nekada bile u sastavu Sovjetskog Saveza, graniče s Rusijom.


Vježbe “Northern Coasts” pokrenula je Njemačka 2007., a ove godine sudjeluju Njemačka, SAD, Francuska, Italija, Finska, Estonija, Danska, Kanda, Belgija, Litva, Latvija, Nizozemska, Poljska i Švedska. Rusija redovito izvodi vojne vježbe na Baltiku, a nedavno je to bilo u kolovozu.


Vježbe “Northern Coasts 23” neće se odvijati u blizini Kalinjingrada, ruske esklave između Poljske i Litve, kako bi se izbjegla svaka provokacija, navodi njemačka mornarica.