ponedjeljak, 4. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

ukrajinski predsjednik

Planirano pojavljivanje Zelenskog na Sanremu izazvalo kritike

Autor: Hina

27.01.2023. 14:54
Planirano pojavljivanje Zelenskog na Sanremu izazvalo kritike

Foto: ReutersPlanirano gostovanje ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog na najvećem talijanskom zabavnom događaju, glazbenom festivalu Sanremo, izazvalo je kritike u zemlji u kojoj je javna podrška ratnim naporima Kijeva u najbolju ruku mlaka.


Sanremo, koji će se održati od 7.-11. veljače, blještavi je događaj koji privlači rekordnu televizijsku publiku i poslužio je kao inspiracija za Eurosong. Zelenskij bi se trebao javiti video vezom tijekom završne večeri festivala.


“Očekujem pjesme od talijanskog glazbenog festivala, ne nešto drugo”, rekao je potpredsjednik vlade i čelnik desničarske Lige, Matteo Salvini, na TV kanalu La7 u četvrtak.
“Ako Zelenskij ima vremena priključiti se festivalu Sanremo, njegov izbor”, nastavio je, dodavši da nije siguran “koliko je primjereno” miješati zabavu s pričama o ratu i smrti.


Zelenskij, bivši komičar i glumac, video pozivom se javio na ovomjesečnoj dodjeli holivudskih nagrada Zlatni globus. Iskoristio je platformu da izrazi uvjerenje u pobjedu u ratu s Rusijom i zahvali “slobodnim ljudima slobodnog svijeta” na njihovoj podršci.


Drugi talijanski političari, uglavnom krajnje ljevice i antisistemskog Pokreta Pet zvijezda te opozicijske Demokratske stranke srednjeg centra (PD), iznijeli su slične stavove.


“Zelenskij na Sanremu? Ne”, napisao je na Facebooku Gianni Cuperlo, kandidat za čelnika PD-a, rekavši da ako RAI TV želi prikazati poruku ukrajinskog čelnika to ne bi trebala “miješati” s glazbenim festivalom.


U međuvremenu, online peticija protiv poziva Zelenskom, koja djelomično za rat okrivljuje NATO i “brutalnu represiju” Kijeva protiv stanovništva koje govori ruski, privukla je od petka ujutro 33.000 potpisnika. Talijanska premijerka Georgija Meloni čvrsto podržava Ukrajinu, a njezina vlada blizu je finaliziranja sporazuma s Francuskom o isporuci sustava protuzračne obrane SAMP/T Kijevu.


No to je pitanje izvor nesloge u njezinoj desnoj koaliciji, jer kontrira i Salvinijevim i Berlusconijevim dugogodišnjim vezama s Moskvom. Slanje oružja Ukrajini dijeli glasače, s 52 posto onih koji se protive toj odluci i 39.9 posto koji su za, prema anketi koju je Euromedia provela za RAI, a koja je objavljena u srijedu.


Ista anketa pokazala je da 38.2 posto Talijana želi da se rat završi mirovnim sporazumom s Rusijom koji će se ispregovarati “Ukrajini iza leđa”, a oko 25 posto ispitanika bi zaustavilo ispostavu oružja Kijevu i tako primorali Zelenskog da se preda.