Subota, 18. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

ZAJEDNIČKA AKCIJA

Pet žena tuže Teksas zbog uskraćivanja prava na pobačaj

Autor: Hina

08.03.2023. 13:02
Pet žena tuže Teksas zbog uskraćivanja prava na pobačaj

Foto: ReutersPet žena tuže državu Teksas tvrdeći da im je uskraćen pobačaj iako im je trudnoća uvelike ugrozila život, što je prva takva tužba otkako je lani Vrhovni sud SAD-a poništio odluku “Roe protiv Wadea” iz 1973. kojom je ženama zajamčeno pravo na pobačaj.


Podnositeljice tužbe traže da državni sud u Austinu razjasni da liječnici ne mogu biti sudski gonjeni zbog izvođenja pobačaja ako je, prema njihovom mišljenju, taj postupak nužan kako bi se spasio život ili zdravlje pacijentice.


Teksas dopušta pobačaj u slučaju opasnosti po zdravlje i život trudnice, no nije dovoljno jasan te liječnici odbijaju izvoditi pobačaje kako ne bi izgubili liječničku licencu, a mogu biti kažnjeni i s do 99 godina zatvora.
Teksas je jedna od 13 saveznih država u kojoj je pravo na pobačaj gotovo ukinuto.


Amanda Zurawski, jedna od podnositeljica tužbe, bila je hospitalizirana zbog prijevremene rupture membrana, što je značilo da se fetus ne može spasiti, ali joj je rečeno da se pobačaj ne može obaviti sve dok ne stane fetalna srčana aktivnost ili njezino stanje postane kritično.


Zurawski je dobila sepsu te je završila na intenzivnoj njezi i tek tada joj je induciran pobačaj. Ostale četiri žene su izvršile pobačaj u ostalim saveznim državama kako bi izbjegle ozbiljne zdravstvene komplikacije.


Poništavajući odluku “Roe Protiv Wadea”, Vrhovni sud je u lipnju 2022. u presudi naglasio da abortus nije zabranjen, ali da sada pojedine države mogu same dopustiti ili ograničiti prekid trudnoće.


“Ustav ne daje pravo na pobačaj. (Slučajevi) Roe i Casey su poništeni, a ovlast za reguliranje pobačaja vraćena je narodu i njegovim izabranim predstavnicima”, dio je nove odluke koju je tada objavio sud.