Subota, 20. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

politička kriza

Peruanski parlament odbio prijevremene izbore unatoč neredima

Autor: Hina

17.12.2022. 07:54
Peruanski parlament odbio prijevremene izbore unatoč neredima

Foto: ReutersPeruanski parlament, koji je uvelike izgubio ugled u očima javnosti, odbio je u petak pomaknuti opće izbore dok zemlju potresa ozbiljna politička kriza s nasilnim prosvjedima u kojima je poginulo 18 ljudi i dok 5000 turista ne može napustiti područje glasovitog Machu Picchua.


Propali nacrt zakona koji je predložila stranka što je nekad bila u oporbi predsjedniku Pedru Castillo svrgnutom 7. prosinca, dovodi novu predsjednicu Dinu Boluarte u tešku situaciju i mogao bi razgnjeviti prosvjednike čija su dva glavna zahtjeva skori opći izbori i raspuštanje parlamenta.


Prijedlog o pomicanju izbora s travnja 2026. na prosinac 2023. dobio je tek 49 glasova, a trebalo mu je 87. Protiv su bila 33 zastupnika a 25 je bilo suzdržano, utvrđeno je nakon brojanja. Po tom prijedlogu bi se, da je prihvaćen, skratio zastupnički mandat.
Dina Boluarte – bivša Castillova potpredsjednica – rekla je da želi pomaknuti izbore kako bi spriječila prosvjede.


U sve nasilnijem gušenju prosvjeda poginulo je 18 ljudi, priopćilo je ministarstvo zdravstva.


Neke žrtve su poginule od metaka koje je ispalila policija i vojska. Uhićeno je 47 ljudi, navodi nevladina organizacija za ljudska prava.


“Žalim zbog tragičnih događaja u kojima je život izgubilo nekoliko sunarodnjaka diljem zemlje, to mora prestati”, rekla je u petak predsjednica pozivajući “još jednom na mir”. “Mislimo na naše obitelji, na našu djecu, na sve Peruance kojima treba mir da bi mogli nastaviti raditi”.


U Peruu je u srijedu proglašeno izvanredno stanje u cijeloj zemlji, čime je omogućeno vojnicima da pomognu policiji u održavanju javne sigurnosti nakon tjedan dana velikih prosvjeda i blokada cesta.


Prosvjedi su izbili nakon što je Kongres opozvao predsjednika Pedra Castilla 7. prosinca.


Ljevičar izabran 2021. uhićen je nakon što je nezakonito pokušao raspustiti Kongres, što je posljednja u nizu političkih kriza posljednjih godina u toj zemlji.