Nedjelja, 19. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

ŠPIJUNAŽA ILI SLUČAJNOST?

Pentagon tvrdi da je prikupio “vrijedne obavještajne podatke” iz ostatka kineskog balona

Autor: Hina

06.02.2023. 08:15
Pentagon tvrdi da je prikupio “vrijedne obavještajne podatke” iz ostatka kineskog balona

Foto: ReutersSjedinjene Države rade na izvlačenju navodnog kineskog špijunskog balona koji je srušen u blizini obale Južne Karoline, priopćio je Pentagon u nedjelju.


Američki vojni zrakoplov oborio je u subotu balon kod obale Južne Karoline, tjedan dana nakon što je prvi put ušao u američki zračni prostor kod Aljaske.


“Naša mornarica trenutno provodi operaciju izvlačenja, a Obalna straža pomaže u osiguravanju područja i održavanju javne sigurnosti”, rekao je general Glen VanHerck, zapovjednik Zapovjedništva zračne obrane Sjeverne Amerike i Sjevernog zapovjedništva SAD-a.
Kina tvrdi da je riječ o balonu koji se koristi za meteorološka i druga znanstvena istraživanja i da je zalutao u američki zračni prostor “sasvim slučajno”, što američki dužnosnici odbacuju. Američki ministar obrane Lloyd Austin rekao je u subotu da je američka vojska prikupila “vrijedne” obavještajne podatke proučavajući balon.


Predsjednik Joe Biden izjavio je u subotu da je u srijedu zapovjedio rušenje balona kada je prešao u Montanu, ali Pentagon mu je preporučio da se pričeka da dođe nad otvoreno more kako bi se zaštitilo civile.


Republikanci kritizirali Bidena


Republikanski zastupnici kritizirali su u nedjelju predsjednika Joea Bidena jer je danima čekao da bi zapovjedio rušenje kineskog balona, optuživši ga da je pokazao slabost prema Kini i da je u početku pokušao zatajiti povredu američkog zračnog prostora.


“Trebali smo oboriti balon iznad Aleutskih otoka. Nismo smjeli dopustiti da prijeđe preko cijelog kontinentalnog SAD-a”, rekao je republikanac Tom Cotton, član senatskog Odbora za oružane snage, govoreći o otocima kod Aljaske.


Cotton je rekao za “Fox News Sunday” da vjeruje da je Biden čekao s objavom vijesti o balonu kako bi spasio planirani posjet državnog tajnika Antonyja Blinkena Pekingu, koji je naposljetku ipak odgođen. Smatra da Biden nije želio provocirati Kinu.


Biden je u subotu rekao da je u srijedu zapovjedio rušenje balona kada je prešao u Montanu, ali Pentagon mu je preporučio da se pričeka da dođe nad otvoreno more kako bi se zaštitilo civile.


Američki ministar prometa Pete Buttigieg branio je Bidena rekavši da je želio zaštititi američke građane.


Neometano letio


Vođa senatske većine Chuck Schumer, demokrat, ocijenio je da su kritike republikanaca preuranjene i politički motivirane. Rekao je da će Pentagon izbrifirati senatore o balonu i kineskom nadzoru 15. veljače.


Republikanac Mike Turner, predsjednik Odbora za obavještajnu zajednicu Zastupničkog doma, rekao je da će odbor biti izbrifiran o tom događaju ovaj tjedan.


Turner je rekao da je balon neometano letio iznad američkih silosa s nuklearnim oružjem i da vjeruje da ga je Kina koristila kako bi prikupila informacije o njima.


“Predsjednik je dopustio da to prijeđe preko naših najosjetljivijih lokacija i nije namjeravao reći američkoj javnosti da vi niste otkrili priču”, rekao je u NBC-jevoj emisiji “Meet the Press”.


Republikanac Marco Rubio, potpredsjednik senatskog Odbora za obavještajnu zajednicu, rekao je za ABC-jevu emisiju “This Week” da je Kina pokušala poslati poruku da može ući u američki zračni prostor.


Kina tvrdi da je riječ o balonu koji se koristi za meteorološka i druga znanstvena istraživanja i da je zalutao u američki zračni prostor “sasvim slučajno”, što američki dužnosnici odbacuju.


Kina: “Rušenje naštetilo odnosima”


Odluka Amerike da obori balon za koji je Peking tvrdio da je skrenuo sa smjera “ozbiljno je utjecala i naštetila” odnosima između dviju zemalja, priopćilo je u ponedjeljak kinesko ministarstvo vanjskih poslova, dok SAD pokušava pronaći i izvući ostatke navodnog špijunskog balona u blizini obale Južne Karoline.


Letjelica, za koju je Washington rekao da je špijunski balon, nekoliko dana je letjela iznad Sjeverne Amerike, zbog čega su Sjedinjene Države otkazale planirani posjet Pekingu državnog tajnika Antonyja Blinkena.


Washington je u subotu priopćio da ga je oborio borbeni zrakoplov u blizini obale Južne Karoline zbog, kako je nazvao, “neprihvatljivog kršenja” američkog suvereniteta.


Peking je prosvjedovao zbog tog poteza, ustvrdivši da je riječ o civilnom balonu koji je skrenuo sa smjera, a u nedjelju je uložio službenu pritužbu američkom veleposlanstvu u Kini.


“Akcije Sjedinjenih Država ozbiljno su utjecale i naštetile naporima i napretku obiju strana u stabilizaciji kinesko-američkih odnosa od sastanka na Baliju”, rekao je zamjenik ministra vanjskih poslova Xie Feng u pritužbi, prema priopćenju ministarstva vanjskih poslova.


Mislio je na samit između predsjednika Joea Bidena i Xi Jinpinga u studenome. Peking, kako se dalje navodi, “pozorno prati razvoj situacije” i “zadržava pravo na daljnje potrebne reakcije”.


Kina tvrdi da je riječ o balonu koji se koristi za meteorološka i druga znanstvena istraživanja i da je zalutao u američki zračni prostor “sasvim slučajno”, što američki dužnosnici odbacuju.


Sjedinjene Države rade na pronalaženju i izvlačenju navodnog kineskog špijunskog balona koji je srušen u blizini obale Južne Karoline, priopćio je Pentagon u nedjelju.