Četvrtak, 28. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

IZNENADNI POTEZ

Papa otpustio čelnike Caritasa zbog optužbi za ponižavanje zaposlenih

Autor: Hina

22.11.2022. 19:11
Papa otpustio čelnike Caritasa zbog optužbi za ponižavanje zaposlenih

Foto: ReutersPapa Franjo otpustio je u utorak cijeli vrh globalne humanitarne organizaije Rimokatoličke Crkve zbog optužbi za šikaniranje i ponižavanje zaposlenih te imenovao povjerenika koji će je voditi. Taj iznenadni potez uključuje čelnike Međunarodnog Caritasa (CI), konfederacije katoličkih organizacija koje djeluju u više od 200 zemalja, a sjedište joj je u Vatikanu.


Smjena čelništva CI-a, koji ima više od milijun zaposlenih i volontera diljem svijeta, objavljena je u papinu dekretu koji je prenio vatikanski ured za medije. U odvojenom priopćenju vatikanskog ureda za razvoj, koji nadzire CI, piše da su vanjskim nadzorom radnog okruženja utvrđene slabosti i loše menadžerske prakse u sjedištu organizacije.


Sadašnji i bivši zaposlenici govorili su Reutersu o verbalnom nasilju, protekcijama i lošem upravljanju ljudskim resursima koji su doveli do odlaska nekih zaposlenih.
“Nije bilo dokaza o financijskim malverzacijama ili seksualnim prijestupima, ali su se pojavile druge važne teme i područja koja zahtijevaju nužnu pozornost”, piše u priopćenju.


Među smijenjenima su kardinal Luis Antonio Tagle, formalni predsjednik Caritasa koji nije bio uključen u svakodnevno poslovanje. Osim Taglea i još jednog svećenika, svi članovi upravljačkog tijela CI-a su laici.