Srijeda, 6. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

marijansko svetište

Papa nakratko boravio u Fatimi, dočekalo ga 200 tisuća vjernika

Autor: Hina

05.08.2023. 14:56
Papa nakratko boravio u Fatimi, dočekalo ga 200 tisuća vjernika

Foto: ReutersPapa Franjo je u subotu ujutro nakratko posjetio Fatimu, marijansko svetište u središnjem Portugalu gdje se okupilo oko 200.000 vjernika, a potom se vratio u Lisabon gdje će predvoditi bdijenje u sklopu Svjetskoga dana mladih. Suprotno planu papa je improvizirao gotovo čitav prvi govor, ne čitajući napisani tekst, a drugi je preskočio, ne spomenuvši ni rat u Ukrajini ni poziv na mir, teme koje su bile predviđene i očekivane.


Vatikan još nije iznio objašnjenje za ovu papinu odluku, no Franjo je i u petak improvizirao jedan od svojih govora, uvjeren da tekst ne može pročitati zbog problema s vidom.


Na svome se “papamobilu” Bergoglio dugo vozio područjem oko male kapelice podignute na mjestu na kojemu se, sukladno katoličkom vjerovanju godine 1917. dvjema djevojčicama i jednom dječaku ukazala Djevica Marija. Marija se malim pastirima ukazala šest puta i povjerila im tri tajne, od kojih se jedna odnosi na Rusiju.
Dobro raspoloženi i nasmijani papa cijelim je putem blagoslivljao i ljubio sasvim malu djecu. Blagoslovio je i brojne vjernike koji su ga dugo i strpljivo čekali iza zaštitne ograde, a potom je izmolio krunicu s mladim bolesnim ljudima i osobama s invaliditetom, ali i sa šestoricom zatvorenika.Nekoliko minuta ranije Sveti Otac je helikopterom preletio golemo područje oko svetišta.


“Ovdje ljude povezuju glazba i molitva, ne moramo govoriti istim jezikom”, rekla je Lucia Marinho, 14-godišnja Portugalka koja je do Fatime putovala četiri sata da bi doživjela ovo iskustvo, premda se ne smatra praktičnom vjernicom.


Papa je u Fatimi proveo oko dva sata, a potom je helikopterom prevezen u Lisabon. Sveti Otac je ranije posjetio Fatimu 2017. kada je svetima proglasio troje pastira na stotu obljetnicu njihova prvog ukazanja Djevice Marije.


Bergoglio je u Portugal doputovao u srijedu da bi se ondje susreo s katoličkom mladeži koja se u Lisabonu okupila na duhovnom susretu u sklopu Svjetskoga dana mladih. Od početka posjeta Portugalu, najduljeg posjeta jednog pape toj zemlji, Franjo je već govorio o brojnim aktualnim temama, o ekologiji, društvenim mrežama, ratu u Ukrajini i zlostavljanju djece u sklopu Crkve.


U srijedu se nasamo susreo s 13 žrtava svećeničkog seksualnog zlostavljanja u Portugalu. Ulice Lisabona u četvrtak i petak je, kako kažu organizatori preplavilo oko 800.000 vjernika. Procjenjuju da bi se u subotu navečer u velikom parku na ulazu u Lisabon, posebno uređenom za ovu prigodu, moglo okupiti i milijun vjernika koji će sudjelovati u bdijenju.


S očekivanih šest milijuna posjetitelja u ovoj godini Fatima je jedno od najposjećenijih marijanskih svetišta u svijetu, poput francuskoga Lourdesa.