Srijeda, 17. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

NEMA POMAKA

Palestina: Guterres ponovno poziva na rješenje dviju država, Netanyahu ponovno odbija

Autor: Hina

21.01.2024. 13:50
Palestina: Guterres ponovno poziva na rješenje dviju država, Netanyahu ponovno odbija

Foto: ReutersGlavni tajnik UN-a Antonio Guterres ponovio je svoj poziv na rješenje dviju država, dok izraelski premijer Benjamin Netanyahu ponovno odbija ideju suverene palestinske države.


“Pravo palestinskog naroda da izgradi vlastitu državu svi moraju priznati”, rekao je Guterres u subotu u Kampali na sastanku nesvrstanih zemalja – država koje su ostale neutralne za vrijeme hladnog rata.


“Neprihvatljivo je odbijanje rješenja dviju država za Izraelce i Palestince i uskraćivanje prava na državu palestinskog naroda”, istaknuo je.
Guterres je rekao da odbijanje dvodržavnog rješenja produžava sukob koji je postao globalna prijetnja miru i sigurnosti, pridonosi polarizaciji i jačanju ekstremizma posvuda.


Ponovio je pozive na trenutni prekid vatre u borbama između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze. Netanyahu i dalje odbija ideju neovisne palestinske države kad rat u Gazi bude završen.


“Neću pristati na kompromis u pogledu potpune izraelske kontrole nad cijelim područjem zapadno od Jordana – i to je protivno palestinskoj državi”, rekao je u subotu ponovivši svoje stajalište da svako rješenje u budućnosti mora uključivati izraelsku vojnu kontrolu nad cijelom Zapadnom obalom.


Sjedinjene Države, važan saveznik Izraela, također zagovaraju rješenje dviju država.