Četvrtak, 30. studenog 2023

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

PAO SUSTAV

Pakistan utonuo u potpuni mrak, kvar izazvao nestanak električne energije u cijeloj zemlji

Autor: Hina

23.01.2023. 08:58
Pakistan utonuo u potpuni mrak, kvar izazvao nestanak električne energije u cijeloj zemlji

Foto: ReutersPakistan je utonuo u mrak nakon što je kvar na električnoj mreži u ranim jutarnjim satima izazvao prekid isporuke struje širom zemlje, rekli su dužnosnici.


“Nagli pad sustava za prijenos električne energije izazvao je nestanak električne energije u zemlji”, objavilo je ministarstvo energetike u tvitu rano u ponedjeljak.


“Radovi na održavanju sustava brzo napreduju”, dodaje se.
Ministar energetike Huram Dastagir rekao je lokalnim medijima da je sustav proizvodnje električne energije trenutno isključen noću jer je zimi manja potražnja širom zemlje.


“Međutim, kada su sustavi danas ujutro uključeni, uočene su varijacije frekvencije i fluktuacije napona na jugu zemlje”, rekao je.


Ministar je rekao da bi moglo biti potrebno najmanje 12 sati za ponovno uspostavljanje opskrbe strujom cijele zemlje. Na društvenim mrežama popularan je hashtag #poweroutage, a neki ljudi smatraju koalicijsku vladu na čelu s premijerom Šebazom Šarifom odgovornom za neuspjeh.


Pakistan se suočava s rizikom neplaćanja zbog brzog smanjenja deviznih rezervi, prošlogodišnjih razornih poplava i globalnog gospodarskog usporavanja. Kvar struje jedan je od najgorih koje je zemlja doživjela, s prekidima u svim većim gradovima, uključujući glavni grad Islamabad.